Laikraksts: Zviedrijā beidzot noslēgusies četrus mēnešus ilgusī valdības veidošana

TVNET/Bloomberg
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Zviedrijas sociāldemokrāti panākuši vienošanos par valdības veidošanu ar Centra partiju, "zaļajiem" un liberāļiem, pieliekot punktu ilgākajam valdības veidošanas procesam valsts vēsturē, ziņo laikraksts "Aftonbladet".

Jaunās valdības sastāvu vēl būs jāapstiprina visu iesaistīto partiju parlamentārajām grupām. Partijas pie viena galda tiksies piektdien un nedēļas nogalē.

Zviedrija pēc septembrī notikušajām vēlēšanām nonāca politiskā strupceļā, jo ilgus gadus pie varas bijušie sociāldemokrāti palika trešie un nevienam no partiju blokiem neizdevās iegūt vairākumu.

Kā vēsta "Aftonbladet", pēc Centra partijas prasības panākta vienošanās par darba un nekustamā īpašuma tirgus deregulāciju, "zaļie" panākuši atbalstu lidmašīnu nodokļa atjaunošanai un pārējās partijas piekāpušās jautājumā par liberāļu atbalstītajām skolu reformām.

Valdības veidošanas procesu apgrūtināja tas, ka gan kreisie, gan labējā alianse paziņoja, ka nesadarbosies ar sociāldemokrātiem, kas ievērojami nostiprinājuši savas pozīcijas un kontrolē 62 deputātu vietas.

Jaunievēlētais parlaments septembra beigās izteica neuzticību sociāldemokrātu līdera Stēfana Levēna valdībai, kas līdz jaunā kabineta izveidošanai tomēr turpina pildīt savus pienākumus. Decembrī parlaments noraidīja Levēna kandidatūru uz premjerministra amatu.

Pēc tam, kad parlaments novembrī noraidīja moderātu līdera Ulfa Kristersona piedāvāto mazākuma valdību, kuru līdz ar viņa vadītajiem konservatīvajiem veidotu kristīgie demokrāti, un no valdības veidošanas atteicās arī Centra partijas līdere Annija Lēfa, kabineta veidošana atkārtoti tika uzticēta Levēnam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu