Maģiskais Monas Lizas skatiens ir mīts (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: digitalart.ab.ca

Visiem, kas redzējuši Leonardo da Vinči slaveno gleznu "Mona Liza", ir zināms, ka gleznā attēlotās dāmas skatiens seko līdzi katram, kas nonāk tās priekšā. Tomēr izrādās, ka tā nemaz nav.

Jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā "i-Perception", rakstīts, ka Mona Liza patiesībā skatās 15,4 grādus pa labi no vērotāja perspektīvas.

Ironiski ir tas, ka fenomens, kad uzgleznots vai nofotografēts cilvēks ar skatienu it kā seko līdzi tā vērotājam, tiek dēvēts par Monas Lizas efektu. Tas ir pilnīgi reāls efekts, kas veidojas, ja attēlotā cilvēka skatiens nav vairāk par pieciem grādiem uz vienu vai otru pusi.

Ja tu vēlies, lai rastos Monas Lizas efekts, cilvēka skatienam attēlā vai gleznā jābūt bez leņķa, citādi tiks panākts pretējais efekts, proti, radīsies sajūta, ka attēlotais cilvēks vispār neskatās ne uz vienu.

Pētījuma autors Gernots Horstmans pie atklājuma, ka Mona Liza nemaz nevēro visus, nonāca, kad darbojās ar šā efekta pētniecību.

"Es nodomāju - hei, viņa taču nemaz uz mani neskatās," viņš teica.

Lai noskaidrotu, vai tā neliekas tikai viņam vienam, Horstmans palūdza 24 cilvēkiem aplūkot Monas Lizas fotogrāfijas datora ekrānā. Ekrāna priekšā savukārt tika nolikts lineāls, un skatītājam bija jāpasaka, kurš cipars uz lineāla atbilst Monas Lizas skatiena leņķim. Lineāls tika novietots dažādos attālumos no ekrāna, lai pētnieki varētu aprēķināt skatiena leņķi.

Rezultātā visi dalībnieki apgalvoja, ka Mona Liza uz tiem neskatās - tās skatiens ir vērsts nedaudz pa labi.

Kāpēc tad daudzi cilvēki joprojām turpina apgalvot, ka Mona Liza uz viņiem skatās? Horstmans nav pārliecināts. Iespējams, ka cilvēki vienkārši vēlas, lai tā uz viņiem skatītos, tāpēc beigās viņi pārliecina sevi, ka Mona Liza tos vēro.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu