Piecas valstis – lielākās alus dzērājas pasaulē (1)

Toms Rātfelders
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Alus vēl arvien saglabājas viens no populārākajiem dzērieniem visā pasaulē. To malko gan jauni, gan veci. Portāls TVNET, pamatojoties uz statistikas portāla «Statista» sniegto informāciju, ir apkopojis piecas valstis – lielākās alus dzērājas pasaulē.

5. Lietuva – 92 litri uz iedzīvotāju gadā

Pārsteidzoši, taču mūsu dienvidu kaimiņš ir iekļuvis topa apakšgalā. Alus Lietuvā ir vispopulārākais alkoholiskais dzēriens, un tā ražotāji izceļas ar neatkarīgu dzēriena darināšanas tradīciju. Neatkarība šajā ziņā ir domāta sentēvu metožu izmantošana, nevis citu valstu pieredzes pilnīga pārņemšana (tiesa, nevar noliegt, ka pilnīgu neatkarību saglabāt ir grūti). Lietuvai pagaidām ir aptuveni 80 alus darītavas, no kurām aptuveni 60-70 ražo alu, kurš nelīdzinās pārējam pasaulē ražotajam.

Foto: Reuters/ScanPix

4. Austrija – 95,46 litri uz iedzīvotāju gadā

Austrijai ir ārkārtīgi bagāta alus dzeršanas kultūra. Valstī atrodas apmēram 214 šā produkta darītavas, un šis skaits pakāpeniski pieaug. Austrijā populāri ir tādi zīmogi kā Märzen, Pils, Zwickel un citi. Ir attīstīta arī tā saucamā alus dārzu kultūra, kuras ietvaros dzēriens vasaras mēnešos tiek malkots zem klajas debess - vietās, kuras atgādina daudzas Vecrīgas terases. Paši austrieši apgalvo, ka mūsdienu tehnoloģijas nav pārāk sabojājušas alus garšu un to ražoto produktu var baudīt gandrīz tādā pašā garšā, kā to darīja viņu sentēvi.

Foto: Reuters/ScanPix

3. Vācija – 95,95 litri uz iedzīvotāju gadā

Daudziem Vācija asociējas ar lielu alus dzērāju zemi. Tālu no patiesības tas nav. Festivāls Oktoberfest ir ieguvis plašu starptautisku atzinību un katru gadu piesaista neskaitāmus Eiropas un arī pasaules tūristus. Vācijai ir aptuveni 40 dažādi alus veidi un aptuveni 5000 dažādu alus zīmolu – nenoliedzami ievērojams skaits. Vācija ir arī ievērojami spējusi popularizēt pilznera un lāgera alus. Turklāt otrais ir kļuvis par vienu no Oktoberfest firmas zīmēm. Interesanti, ka, par spīti Vācijā oficiālajam atļautajam vecumam alkohola lietošanai - 18, alu jaunieši drīkst dzert jau no 16 gadu vecuma.

Foto: Reuters/ScanPix

2. Polija – 98,06 litri uz iedzīvotāju gadā

Pamatojoties uz Polijas Zemkopības ministrijas sniegto informāciju, Polija ir trešā lielākā alus ražotāja Eiropā. Alus ražošanas tradīcijas ir saglabājušās spēcīgas, neskatoties uz stiprāku grādīgo dzērienu – vodkas popularitāti. Tas varētu būt tāpēc, ka, līdzīgi kā pie mums, alus malkošana mērenā apjomā tiek uzskatīta par iedzeršanu kompānijas pēc, bet vodkas un citu stiprāku alkoholu dzeršana ikdienā jau vairāk asociējas ar alkoholismu. Interesanti ir arī tas, ka Polijā pēdējos gados popularitāti iegūst arī medalus – dzēriens, kurš kādu laiku bija pazudis no poļu alus kartes.

Foto: Reuters/ScanPix

1. Čehija – 137,38 litri uz iedzīvotāju gadā

Nav pārsteidzoši, ka pirmo vietu ieņem Čehija – valsts, kurā alus daudzās vietās ir pat lētāks par ūdeni. Čehija ir pasaulē izslavēta kā Eiropas alus meka, un šo dzērienu steidz baudīt daudzi tūristi. Paši čehi vēl arvien ir uzticīgi nacionālajiem zīmoliem, un starptautiskajām alus kompānijām nav izdevies iegūt ievērojamu Čehijas tirgus daļu. Populārākais Čehijas zīmols ir «Budvar», kurš atpazīstamību ir ieguvis arī ārvalstīs un plašāk pazīstams kā «Budweiser». Tiesa, tas nav tas pats kas amerikāņu alus ar tādu pašu nosaukumu. Lai izvairītos no konflikta, ASV un dažu citu valstu tirgū čehu «Budweiser» ir pazīstams ar vārdu «Czechvar».

Foto: Reuters/ScanPix
Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu