PVD aprikožu kauliņu pastā "Urbeč" konstatējis bīstami augstu ciānūdeņražskābes daudzumu (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PVD

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) Krievijas uzņēmuma "Živoi produkt" ražotajā "Urbeč" pastā no aprikožu kauliņiem konstatējis bīstami augstu ciānūdeņražskābes daudzumu, informēja PVD.

PVD aicina nelietot uzturā uzņēmumā "Živoi produkt" ražoto, 225 gramu tilpuma burciņās fasēto "Urbeč" pastu no aprikožu kauliņiem, kuras derīguma termiņš ir 2019.gada 30.novembris.

PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere norādīja, ka aprikožu kodoli satur cianogēno glikozīdu amigdalīnu, kas košļājot sadalās, kļūstot par ciānūdeņražskābi jeb cianīdu - toksisku vielu, kas var radīt nopietnas veselības problēmas.

Pirmie signāli, ka cilvēks saindējies ar cianīdu, ir reibonis, diskomforts, galvassāpes, sirdsklauves, gremošanas traucējumi, elpošanas grūtības. Smagos gadījumos var attīstīties apziņas traucējumi un pat iestāties koma.

Viņa informēja, ka Latvijā ievestā produkta partija bija 160 burciņas, kuras no tirdzniecības jau ir izņemtas un tiks iznīcinātas. "11 burciņas šā produkta ir pārdotas, tādēļ aicinām patērētājus, kuri tās iegādājušies, nelietot produktu uzturā un atgriezt izplatītājam," aicināja Meistere.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu