Jauna elpa gultai – cik bieži ir jāpērk jauna gultas veļa?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Gultas pārvalki, palagi un spilvendrānas ir visai personisks interjera priekšmets – to var izmantot kā rīku, lai papildinātu interjeru un atsvaidzinātu to ar krāsām, kā arī tas kalpo kā aizsargslānis starp matraci, segu un spilveniem un mūsu ķermeni. Lietojot gultasveļu regulāri un to mazgājot, tā ar laiku izdilst un zaudē krāsu. Tāpēc atliek vien pajautāt – cik ilgi kalpo viens gultasveļas komplekts?

Lai gan daudziem gultasveļas ir saglabājušās kopš padomju laikiem, nemaz nerunājot par šajā gadu desmitā iegādātiem komplektiem, tomēr tā ir jāmaina ik pēc diviem vai trīs gadiem. Tas varētu šķist mazliet pārspīlēti, tomēr, ja šos tekstila izstrādājumus salīdzinātu ar visparastāko T-kreklu, tad ātri vien top skaidrs, ka gultasveļa dažkārt tiek glabāta pārāk ilgu laiku. Pēc lietošanas vairāku gadu garumā gultasveļa sāk izdilt, izbalēt vai dzeltēt – šie ir galvenie indikatori, kas norāda, ka tās lietošanas dienas iet uz galu. Varētu gan piebilst, ka arī šādu veļu vēl var izmantot, tomēr, līdzko gultasveļa ir kļuvusi plānāka un izdilusi, tā zaudē formu un saķeri ar segas vai spilvena materiālu, tāpēc gulēšanas laikā segas vai spilveni aizslīd nevietā. Tā nu var gadīties, ka pamosties esi apsedzies ar segas pārvalku, bet pati sega ir saritinājusies kādā no pārvalka stūriem. Šādi gadījumi jau norāda, ka gultasveļa ir jāmaina nekavējoties.

Foto: Unsplash

Gultasveļas izvēlē īpašu uzsvaru liec uz kvalitāti – izvēlies audumu, kas ražots no kokvilnas štāpeļšķiedras, kas ir mīksta, bet izturīga. Tāpat pievērs uzmanību diegiem – kvalitatīvai gultasveļai diegi ir blīvi, tāpēc audums ir biezāks un, zem tā paliekot plaukstu, tā tikpat kā nespīdēs cauri. Nekvalitatīvam audumam diegi ir tievi un audums pašķidrs - plāns un neizturīgs.

Foto: Unsplash

Tāpat nozīmīgs aspekts gultasveļas kopšanā ir mazgāšana un lietošanas biežums. Iegādājies vairākus gultasveļas komplektus un tos cikliski maini - tas veļas kalpošanu ievērojami paildzinās. Tāpat izvairies no gultasveļas žāvēšanas žāvētājā. Arī veļas glabāšanai plastmasas kastēs ir nozīme – laika gaitā tās izraisa dzeltēšanu, tāpēc labāk veļu saloki un noliec skapī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu