Pērn 11 mēnešos Latvijā iepirkts par 4% mazāk piena nekā attiecīgajā periodā gadu iepriekš

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Piens. Ilustratīvs attēls.
Piens. Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijā laika periodā no pagājušā gada 11 mēnešos iepirkts par 4% mazāk piena nekā attiecīgajā periodā gadu iepriekš, tādējādi turpinoties piena iepirkuma apmēru samazinājumam, liecina Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta publiskotā informācija.

Arī Eiropas Savienībā (ES) kopumā turpināja sarukt piena ražošanas apmēri.

Vienlaikus ES, tostarp arī Latvijā, piena iepirkuma cena turpināja kāpt. Latvijā svaigpiena cena pagājušā gada novembrī 296,4 eiro tonnā, kas ir par 1% augstāka nekā pērn oktobrī, kad tā bija 293,4 eiro tonnā.

Pēc Eiropas Komisijas (EK) datiem, pērn ES turpināja samazināties vājpiena pulvera, pilnpiena pulvera un dzeramā piena ražošanas apmēri. No pagājušā gada janvāra līdz oktobrim vājpiena pulvera ražošanas apmēri ES samazinājušies par 1,1% salīdzinājumā ar attiecīgo pērnā gada laika posmu, pilnpiena pulvera ražošanas apmēri sarukuši par 3,1%, bet dzeramā piena ražošanas apmēri attiecīgajā periodā samazinājušies par 2,4% salīdzinājumā ar šo pašu laiku gadu iepriekš.

Turpretī sviesta ražošanas apmēri pērn attiecīgajā laika periodā ES pieauguši par 1,2% salīdzinājumā ar attiecīgo laika posmu gadu iepriekš, bet siera ražošanas apmēri kāpuši par 0,4%.

ES pērn sekmīgi turpināja pakāpenisku vājpiena pulvera intervences krājumu pārdošanu, un līdz 2018.gada beigām vājpiena pulvera intervences krājumu atlikums veidoja apmēram 25-27% no visa iepirktā daudzuma.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka, atbilstoši EK datiem, 2018.gadā deviņos mēnešos ES kopumā iepirkti 120,02 miljoni tonnu piena, kas bija par 1,3% vairāk nekā pirms gada. Tostarp pērn septembrī ES iepirkts par 0,1% mazāk piena nekā attiecīgajā mēnesī gadu iepriekš.

Latvijā pērn desmit mēnešos iepirkts par 4% mazāk nekā attiecīgajā periodā pirms gada.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu