Tramps brīdina Turciju par ekonomisku sagrāvi, ja tā uzbruks kurdiem (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Donalds Tramps
Donalds Tramps Foto: EPA/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps svētdien brīdināja Turciju par ekonomisku sagrāvi, ja tā pēc ASV karaspēka atvilkšanas no Sīrijas uzbruks kurdu spēkiem, vienlaikus prezidents mudināja kurdus neprovocēt Ankaru.

"Mēs Turciju ekonomiski sagrausim, ja viņi uzbruks kurdiem," tviterī brīdināja Tramps, mudinot arī izveidot 30 kilometru drošības zonu.

"Tāpat es negribu, ka kurdi provocē Turciju. Krievija, Irāna un Sīrija ir lielākie ieguvēji no ASV ilgtermiņa politikas iznīcināt "Islāma valsti" - dabīgie ienaidnieki. Mēs arī gūstam labumu, bet tagad ir laiks vest mūsu karavīrus mājās. Jāizbeidz bezgalīgie kari!"

Trampa pēkšņais 19.decembra paziņojums, ka no Sīrijas tiks izvesti 2000 tur dislocētie ASV karavīri, radīja satraukumu Vašingtonas amatpersonu vidū un ASV sabiedrotajos ārzemēs, bet ASV aizsardzības ministrs Džims Matiss atkāpās no amata.

Tramps pēc sava sākotnējā paziņojuma, kas sabiedrotos pārsteidza nesagatavotus, kā arī izraisīja satraukumu Sīrijas kurdos, vēlāk skaidroja, ka karaspēka izvešana notikšot lēni.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo vēlāk sacīja, ka ASV strādā pie tā, lai garantētu, ka "turki neslaktē kurdus".

Sīrijas kurdu kaujinieki bija galvenais ASV sabiedrotais Sīrijā sauszemes operācijā pret "Islāma valsti".

Sīrijas kurdi, bažījoties, ka Turcija var īstenot savus draudus un līdz ar amerikāņu aiziešanu uzsākt uzbrukumu kurdiem, valsts stratēģiski svarīgajās teritorijās valsts ziemeļos aicinājuši izvietot Sīrijas valdības karaspēku.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu