Pompeo mudina izbeigt Kataras boikotu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo svētdien mudināja Saūda Arābiju un citas ASV sabiedrotās arābu valstis šajā reģionā atjaunot saites ar Kataru, vienlaikus paužot neapmierinātību, ka šajā jomā nav panākts teju nekāds progress.

Strīds "vilcies pārlieku ilgi", žurnālistiem Kataras galvaspilsētā Dohā sacīja Pompeo.

"Par to visi domā, un nebūt nav skaidrs, ka tas šodien būtu tuvāks atrisinājumam nekā vakar. Un man par to ir žēl."

Pompeo turpina Tuvo Austrumu vizīti, kuras gaitā viņš, cenšoties stiprināt koalīciju pret Irānu, apmeklē deviņas valstis.

Svētdien viņš tālāk devās uz Saūda Arābiju, bet pirmdien apmeklēs Kuveitu un Omānu.

Vairākas kaimiņvalstis Katarai pārmet pārlieku draudzīgas attiecības ar Irānu, kā arī reģiona musulmaņu opozīcijas grupējumu atbalstīšanu, kurus autoritārie režīmi labprāt sagrautu.

Katarā izvietota reģiona lielākā ASV armijas bāze.

Saūda Arābija, Ēģipte, Bahreina un Apvienotie Arābu Emirāti pirms vairāk nekā gada Katarai noteica blokādi, šādi cenšoties kaitēt tās ekonomikai.

Diplomātiskā krīze sākās 2017.gada jūnijā, un ASV prezidents Donalds Tramps sākotnēji Rijādas politikai pret Kataru pauda viennozīmīgu atbalstu.

Daži diplomāti skaidro, ka tas vairojis Saūda Arābijas nepiekāpību.

Pompeo skaidroja, ka Persijas līča valstu sadarbības padomes (GCC) valstu nevienprātība kaitē ASV mērķiem.

"Strīdi valstu vidū, kurām ir kopīgs mērķis, nav nekas sekmējošs," norādīja Pompeo. "Mēs ceram, ka nākamajās dienās, nedēļās un mēnešos GCC vienotība vairosies."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu