"ABLV Bank" likvidācijas kontrolei piesaistīts amerikāņu uzņēmums (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"ABLV bank" logo.
"ABLV bank" logo. Foto: Reuters / Scanpix

Kontroles dienests "ABLV Bank" likvidācijai kontrolei piesaistījis amerikāņu uzņēmumu "Kroll", kas savulaik tika piesaistīts "Moldovas lietas" izmeklēšanā par vairāku miljardu dolāru aizplūšanu, kas daļēji tika realizēts arī caur Latvijas bankām, intervijā laikrakstam "Diena" atzina dienesta vadītāja Ilze Znotiņa.

"Šobrīd mēs vēl neesam varējuši ar šī ārpakalpojuma sniedzējiem dalīties informācijā, jo tikai 1.novembrī Saeima apstiprināja grozījumus Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā, kas Kontroles dienestam atļauj sniegt savas izpētes vajadzībām informāciju jebkādiem ārējiem ekspertiem," stāstīja Znotiņa.

Viņa piebilda, ka tikai no 1.janvāra dienests var reāli sākt nodot šo informāciju ārpakalpojumam, kas tiek arī darīts, bet no nākamās nedēļas "Kroll" sāk uz pilnu slodzi strādāt, lai palīdzētu saprastu, kas notiek šajos "ABLV Bank" ziņojumos.

Savukārt uz jautājumu, cik izmaksā šāda ārpakalpojuma izmantošana, Znotiņa atbildēja, ka tā esot ierobežotas pieejamības informācija, jo par līdzekļu piešķiršanu lemts valdības slēgtajā sēdes daļā. Tomēr viņa noliedza, ka valdības piešķirtā summa ir mērāma ar sešām nullēm.

"Nu, pagaidām noteikti tā nav. Mums ir izveidota tāda sistēma, ka viss iet soli pa solim. Šis būs pilotprojekts, un no tā mums vispirms jāsaprot, kādas būs šīs summas. Mēs pašlaik esam tikai iezīmējuši naudu šim pilotprojektam," atbildēja Znotiņa.

Znotiņa stāstot par galvenajiem "Kroll" uzdevumiem minēja, ka uzņēmuma galvenais uzdevums nav tikai pētīt bankas aizdomīgos ziņojumus. Turklāt "Kroll" nepētīs visus, jo tie tiek dalīti porcijās, proti, vienā daļā strādās tikai un vienīgi Kontroles dienests, vienā - tikai un vienīgi "Kroll", vēl vienā daļā - dienests kopā ar ārpakalpojuma sniedzēju.

"Ir ļoti būtiski, lai cilvēki saprot - nav tā, ka Kontroles dienests tagad tiek no visa vaļā, mēs jebkurā gadījumā turam šo procesu, mēs esam šī procesa saimnieki. "Kroll" strādās šeit uz vietas, nebūs nekādā veidā kaut kur nodota informācija tālumā," stāstīja Znotiņa.

Kontroles dienests līgumu ar "Kroll" noslēdza pagājušā gada novembrī un uz Latviju ir braukuši četri cilvēki, kas ir augstākā līmeņa eksperti, kas ir pētījuši, piemēram, "Moldovas lietu". Znotiņa pieļāva, ka turpmāk komanda noteikti būšot lielāka, bet sīkāk nevarēja izstāstīt, jo tikai šodien "Kroll" pārstāji ierodas un tad arī sapratīs, kāds būs tālākais sadarbības formāts.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu