Sieviete sasirgst ar retu kaiti un nespēj dzirdēt vīriešu balsis (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīva sievietes auss fotogrāfija.
Ilustratīva sievietes auss fotogrāfija. Foto: pixabay.com

Kāda sieviete Ķīnā pēkšņi sasirgusi ar visai neparastu kaiti, proti, viņai pazudusi spēja dzirdēt vīriešu balsis. Lai arī dažiem tā varētu šķist visai amizanta slimība, tomēr ir skaidrs, ka dzirdes zudums, lai cik tas būtu specifisks, var nākotnē nest ļoti negatīvas sekas.

Kā vēstīts izdevumā “Newsweek”, sieviete, kura tiek identificēta tikai pēc viņas uzvārda Čena, vērsās slimnīcā pēc tam, kad bija pamodusies vienos naktī ar sūdzībām, ka nespēj sadzirdēt, ko saka viņas draugs. Čena arī apgalvoja, ka iepriekšējā naktī piedzīvojusi zvanīšanu ausīs, kam sekojusi vemšana.

Slimnīcā ārsti novēroja, ka Čena spēj dzirdēt, ko viņai saka ārstējošā ārste, tomēr pilnībā nespēja saklausīt citu vīriešu dzimuma pacientu balsis. Rezultātā ārsti sievietei diagnosticēja apgrieztā slīpuma dzirdes zudumu (RSHL) jeb retu stāvokli, kad rodas grūtības sadzirdēt zemas frekvences skaņas, tātad arī vīriešu balsis.

“Cilvēki skaņu uztver, pateicoties sīku matiņu jeb auss receptoru vibrācijām auss iekšienē. Laika gaitā (vai arī ģenētikas, traumas un narkotiku lietošanas dēļ) šie matiņi var kļūt trausli un sāk lūzt,” skaidroja ārste, kas nebija iesaistīta Čenas gadījumā, Mišela Kraskina.

Matiņi, kas uztver augstas frekvences skaņas, ir ļoti smalki, tāpēc kļūst trausli pirmie. Tas izskaidro to, kāpēc cilvēki biežāk zaudē spēju saklausīt augstas frekvences skaņas nekā zemas.

Spējas dzirdēt zemas frekvences skaņas zudums notiek retāk arī tāpēc, ka tā saucamais auss gliemezis, kas atbild par zemās frekvences skaņu uztveršanu, atrodas iekšējā ausī un ir ļoti labi aizsargāts.

Pēkšņu šāda stāvokļa rašanos var izprovocēt problēmas ar asinsvadiem, kāda trauma vai arī autoimūnās slimības, kas var izjaukt balansu iekšējā ausī un izraisīt vemšanu.

Tiesa, lai arī pasaule, kurā sieviete nespētu sadzirdēt vīrieša balsi, varētu būt visai anekdotiska, tomēr dzirdes zudums nav labs pamats jokiem. Cilvēkiem, kuri piedzīvo jebkāda veida dzirdes zudumu, būtu nekavējoties jāvēršas pie ārsta.

Čenas gadījumā ārsti skaidroja, ka dzirdes zudumu viņai izraisījis pārlieku liels stress un vēlas darba stundas, tāpēc pienācīga atpūta ļaus viņai pilnībā atgūties.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu