Eiroparlamentārieši aicina britus palikt ES

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Atsaucoties Austrijas eiroparlamentārieša sociāldemokrāta Jozefa Veidenholcera iniciatīvai, 130 Eiropas Parlamenta (EP) deputāti parakstījuši vēstuli, aicinot Lielbritānijas tautu palikt Eiropas Savienībā (ES).

Vēstuli parakstījuši EP Eiropas Tautas partijas, sociāldemokrātu, Eiropas Liberāļu un demokrātu alianses un "zaļo" frakciju deputāti.

Kā pirmdien skaidroja Veidenholcers, tā bijusi spontāna ideja.

"Es gribēju parādīt Lielbritānijas tautai - mēs vēlamies, lai viņi paliek ES. Es esmu ļoti gandarīts par plašo atbalstu EP. Vairāk nekā puse cilvēku uzskatīja, ka pirmais referendums bija kļūda. Mēs sniedzam roku vēlreiz. Mēs gribam, lai jūs paliekat."

Vēstulē cita starpā teikts, ka, ja Lielbritānija nolems palikt ES, tas tiks uzņemts ar lielu prieku. "Mēs strādāsim ar jums, lai reformētu un uzlabotu ES," teikts vēstulē. "Mēs augstu vērtējam milzīgo ietekmi, kāda britu politiķiem un pilsoņiem bijusi aizvadītajos 40 gados."

EP deputāti arī atzīst, ka viņiem "ļoti pietrūks britu kolēģu ārkārtīgi lielā kompetence".

Otrdien Lielbritānijas parlamentā gaidāms balsojums par premjerministres Terēzas Mejas un Briseles vienošanos par "Brexit". Sagaidāms, ka parlamentārieši šo vienošanos noraidīs, paverot ceļu vairākām alternatīvām.

Viena ir bezvienošanās "Brexit", tomēr no tā teju visi grib izvairīties.

Cita alternatīva ir vēl viena referenduma sarīkošana, tomēr šai idejai vēl nav vairākuma atbalsta.

Ticamākais iznākums ir "Brexit" atlikšana par dažiem mēnešiem, kas jau tagad tiekot apspriesta ES.

Lai tas notiktu, Lielbritānijas valdībai ir jāvēršas ES, jāsarīko īpašs samits, kur visiem būtu jāvienojas par izstāšanās atlikšanu.

ES Tiesa decembrī atzina, ka Lielbritānija var vienpusējā kārtā atsaukt paziņojumu par izstāšanos no ES.

2016.gada jūnijā referendumā Lielbritānijā 52% dalībnieku nobalsoja par valsts izstāšanos no ES, bet 48% - par palikšanu blokā. Tāpēc paredzēts, ka Lielbritānija atstās bloku šogad 29.martā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu