“Trio Spectrum” aicina uz koncertiem Ventspilī un Oleru muižā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Liene Denisjuka-Straupe
Liene Denisjuka-Straupe Foto: publicitātes

“Trio Spectrum” sagatavojuši kamermūzikas koncertprogrammu “Meža prelūdija”, kuru 18. janvārī atskaņos Ventspilī, Pārventas bibliotēkā un 26. janvārī – Oleru muižā. “Meža prelūdijas” programmā būs ietverti reti atskaņoti ilustratīvi piesātināti kamermūzikas opusi, kā arī pirmatskaņojumi. Ieeja abos koncertos bez maksas.

Koncerta “Meža prelūdija” programmā ir iekļautas gleznainas kompozīcijas – impresionisma laikmeta britu komponistes Melānijas Bonis “Meža ainas” (Scènes de la Forêt) un mūsdienu amerikāņu modernista Gerija Šokera “Ūdens mūzika” (Water Music) – abām kompozīcijām šis būs Latvijas pirmatskaņojums, kā arī Eižena Boccas kompozīcija mežragam un klavierēm ”Īrija” (En Irlande). Taču koncertprogrammas centrā ir divi latviešu komponisti: Helmers Pavasars un viņa “Trīs skaņdarbi” flautai un klavierēm, kas uzrunā ar savu dzidrumu un sirsnību un Romualds Kalsons un viņa saturiski dziļais “Diptihs”, kas Latvijā pagaidām ir skanējis tikai vienu reizi 2002. gadā.

Stilistiski šī koncertprogramma balansē diapazonā no impresionisma līdz daudzpusīgajam modernismam, kas ne vienmēr nozīmē augsti komplicētas un grūti uztveramas kompozīcijas. Šajā kontekstā saturiski visdziļākais ir Romualda Kalsona “Diptihs”, kur atklājas autora iekšējais pārdzīvojums un tā atrisinājums unikālā rokrakstā.

“Koncertprogrammas “Meža prelūdija” tematika labi iederas gan Pārventas bibliotēkā, gan Oleru muižas sienās, un tomēr šīs vietas katram koncertam piešķirs savu atšķirīgo atmosfēru. Oleru muižas zāle izmērā ir mazāka, tāpēc klātbūtnes sajūta būs tuvāka kā fiziski, tā arī garīgi. Savukārt Pārventas bibliotēkas zālē varēsim ļauties gara lidojumam, plašākām apcerēm un spožākām vīzijām,” šādi koncertvietas raksturo trio dalībniece flautiste Liene Denisjuka-Straupe.

“Trio Spectrum” koncertprogramma “Meža prelūdija” 18. janvārī plkst. 19.00 tiks atskaņota Ventspilī, Pārventas bibliotēkā, savukārt 26. janvārī plkst. 17.00 klausītājiem būs iespēja koncertu dzirdēt Oleru muižā (Rūjienas novads, Jeru pagasts). Koncerts paredzēts vienā daļā, kopējais koncerta ilgums – 1 stunda 15 minūtes.

“Trio Spectrum”

“Trio Spectrum” pamata sastāvā spēlē Latvijā pazīstamā un atzinību ieguvusī flautiste Liene Denisjuka-Straupe un izcilā kamermūziķe pianiste Kristīne Paula. Šim projektam kā trešais ansambļa dalībnieks ir piesaistīts mežradznieks Miks Bankevics.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu