Liepājas muzejā Jaņa Rozentāla darbi no Kurzemes kolekcijas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Janis Rozentāls “K. Benuā portrets”, 1901, audekls, 68x55 cm
Janis Rozentāls “K. Benuā portrets”, 1901, audekls, 68x55 cm Foto: No Tukuma mākslas muzeja krājuma

No 17. janvāra Liepājas muzejā skatāma izcilā latviešu mākslinieka Jaņa Rozentāla (1866 – 1916) gleznu izstāde “Janis Rozentāls. No Kurzemes kolekcijas”, kurā skatāmi līdz šim mazāk publiski eksponēti mākslinieka darbi no Kurzemes muzeju krājumiem.

Izstādē iekļauti Jaņa Rozentāla darbi no Liepājas muzeja, J. Rozentāla Saldus vēstures un mākslas muzeja, Tukuma mākslas muzeja, Ģ. Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzeja un Kuldīgas novada muzeja mākslas priekšmetu kolekcijas.

Talantīgo Saldus pagasta lauku kalēja dēlu, kas 19. gadsimta 80. – 90. gadu mijā Pēterburgas Ķeizariskajā mākslas akadēmijā izskolojās par profesionālu gleznotāju, Latvijas mākslas vēsturē piemin kā populārāko, iemīļotāko un vispusīgāko nacionālās mākslas pamatlicēju.

Pavisam izstāde skatāmi 16 darbi, kuros portretista, figurālista, ainavista un intīmu sadzīves ainu atveidotāja tvertie mirkļi un noskaņas mijas ar fantastiskām simboliskām kompozīcijām un mitoloģiskiem  sižetiem.

Jaņa Rozentāla biogrāfija un radošā darbība spilgti apliecina latviešu mākslinieku sociālo un nacionālo pašapzināšanos 19. un 20. gadsimtu mijā. 20. gadsimta sākumā Rozentāls izvirzījās starp aktīvākajiem Rīgas mākslinieciskās vides veidotājiem un Baltijas mākslas modernizētājiem, kļūdams par aizrautīgu jauno estētisko principu īstenotāju glezniecībā un grafikā.

Līdztekus Vilhelmam Purvītim un Johanam Valteram Janis Rozentāls  Latvijas vizuālo mākslu ap 1900. gadu pietuvināja lielo Eiropas mākslas centru apvārsnim.

Izstāde Liepājas muzejā skatām no 17. janvāra līdz 17. martam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu