Operas repertuārā atgriežas Džakomo Pučīni opera “Bohēma”

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Džakomo Pučīni opera “Bohēma”
Džakomo Pučīni opera “Bohēma” Foto: publicitātes

17. janvārī Latvijas Nacionālās operas repertuārā atgriežas Džakomo Pučīni operas “Bohēma” iestudējums. Pie diriģenta pults stāsies spāņu maestro Pedro Halfters, Rūdolfa lomā debitēs Raimonds Bramanis, Mizeti pirmo reizi interpretēs Marlēna Keine.

Mimī lomā būs Evija Martinsone, Marsels – Jānis Apeinis, Šonārs – Armands Siliņš, Kolēns – Rihards Mačanovskis u.c. Iestudējuma režisors ir Pēteris Krilovs, scenogrāfs – Andris Freibergs, kostīmu māksliniece – Ieva Kundziņa.

Diriģents Pedro Halfters ir Seviljas Teatro de la Maestranza mākslinieciskais vadītājs. Viņš diriģējis tādās ievērojamās koncertzālēs un opernamos kā Vīnes Musikverein, Berlīnes filharmonija un koncertu nams, Berlīnes Valsts opera, Bavārijas Valsts opera, Karalienes Elizabetes zāle Londonā, Théâtre du Chatelet Parīzē, Teatro Real Madridē, Pekinas Nacionālais skatuves mākslu centrs un citos. Pedro Halfters ir arī starptautisku ievērību guvis komponists, kura darbi atskaņoti Madrides Auditorio Nacional, Dortmundes filharmonijā, Kārnegī zālē Ņujorkā un citviet.

"Bohēma” tiek uzskatīta par vienu no Džakomo Pučīni (1858-1924) labākajiem sacerējumiem un par vienu no visu laiku romantiskākajām operām. "Bohēmas” varoņi ir tipiski 19. gadsimta nogales parīzieši: dzejnieks Rūdolfs, mūziķis Šonārs, filozofs Kolēns un mākslinieks Marsels. Draugu nabadzīgajā, bet jauneklīgi nebēdnīgajā ikdienā ienāk zīda izšuvēja Mimī. Taču meitenes liktenis jau izšķirts - pat Rūdolfa mīlestība nespēj viņu glābt...

“Bohēmas” pirmizrāde notika 1896. gada 1. februārī Turīnā Teatro Regia. Jau pēc četriem gadiem, 1900. gada 29. decembrī, "Bohēmu” pirmo reizi spēlēja Rīgas Pilsētas teātrī, tagadējā Latvijas Nacionālās operas ēkā. Vēlāk to Rīgā iestudēja vēl vairākas reizes: 1922. gadā (ar atjaunojumu 1932. un 1942. gadā), 1948. gadā, 1964. gadā un 1995. gadā (ar atjaunojumu 2003. un 2012. gadā). Pētera Krilova veidotajā iestudējumā Latvijas Nacionālās operas apmeklētāji dzirdējuši daudzus no pasaules slavu 

guvušajiem latviešu solistiem. Mimī tēlā iejutusies Inese Galante, Inga Kalna, Kristīne Opolais, Maija Kovaļevska, Marina Rebeka, Rūdolfa lomu interpretējis Aleksandrs Antoņenko. 

17. janvārī “Bohēmas” izrādi tiešraidē varēs klausīties Latvijas Radio 3 Klasika.

Operas “Bohēma” izrādes šosezon notiks arī 16. martā un 14. aprīlī.

Biļetes var iegādāties LNO un “Biļešu paradīzes” kasēs, kā arī internetā

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu