Veidi, kā ar mājas iekārtojumu rūpēties par veselību ziemā (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Šobrīd ziema rit pilnā sparā un laikapstākļi turpina nemitīgi lēkāt no viegliem plusiem līdz lielākiem mīnusiem, tāpēc šajā laikā saaukstēšanās un citas kaites nav nekāds retums. Lai mājoklī tumšajos mēnešos justos ērti un veselība turētos laba, ņem vērā dažas metodes, kas palīdzēs šo ieceri izpildīt.

Pārbaudi apsildes iekārtas un kamīnus

Lai gan apsildes iekārtas ir jāpārbauda pirms apkures sezonas sākuma, tās stingri jāuzrauga arī apkures laikā. Pārbaudi, vai radiatori darbojas atbilstoši prasībām, kā arī kamīna un skursteņu darba kārtību. Neaizmirsti uzstādīt arī dūmu detektorus un aprīkot mājokli ar ugunsdzēšamo aparātu.

Atsvaidzini guļamistabu

Labs miegs ir īpaši nozīmīgs aspekts ideālai veselībai, savukārt guļamistabas interjers ir viens no faktoriem, kas to var nodrošināt. Ik nedēļu iztīri guļamistabu, bet reizi mēnesī veic dziļo tīrīšanu, kurā attīri katru istabas stūri vai mēbeli. Apsver domu iegādāties jaunas segas un spilvenus. Nomaini esošos aizkarus pret jauniem un papildini interjeru ar kādu jaunu augu vai naktslampiņu.

Ielaid gaismu

Vēl vismaz trīs mēnešus tumsa iestājas ātrāk un dienas ir gaužām īsas, tāpēc centies mājoklī pēc iespējas vairāk ielaist gaismu. Dienas laikā atvelc aizkarus, papildini interjeru ar lampām, piemēram, galda vai stāvlampām, iededz sveces vai izvieto laternas ar svecēm. Nebaidies mājokli dekorēt ar spoguļiem – tie vizuāli paplašinās telpas, kā arī atstaros gaismu un funkcionēs kā papildu gaismeklis.

Atbrīvo vietu vingrošanai

Dienās, kad tā negribas doties ārā un soļot uz tuvāko trenažieru zāli vai arī ārā laikapstākļi nav piemēroti sportošanai, izlīdzies ar jogas paklājiņu un pavingro savā mājoklī. Treniņi nāks tikai par labu un palīdzēs stiprināt imūnsistēmu, tāpēc, ja vēl nav izdevies sākt pat īsu vingrošanas rutīnu, iegādājies vingrošanas paklājiņu un atbrīvo kādā istabā vietu, kur nodoties fitnesam.

Sasildies pirtī, vannā vai dušā

Tvaika procedūras vēsajos ziemas mēnešos ir ārkārtīgi populāras visā pasaulē – tvaikiem piemīt vairākas pozitīvas īpašības, kas palīdz no organisma izvadīt toksīnus un stiprināt organisma dabiskās aizsargspējas. Uzlabo saunas efektivitāti, pievienojot aromātiskās eļļas ūdenim, kuru paredzēts liet uz karstajiem akmeņiem. Ja saunas apmeklējumi ir ekskluzīvs pasākums, tad tikpat laba alternatīva ir vanna vai karsta duša.

Elpo vieglāk

Aukstajos mēnešos mājoklī parasti visi logi un durvis ciet, bet radiatori silda ar pilnu jaudu. Šādi mājoklis sasils ātri un būs patīkami silts, tomēr tas nenāks par labu gaisa kvalitātei. Ja gaiss ir sauss, apsver domu iegādāties gaisa mitrinātāju. Tāpat papildini māju ar augiem, kam piemīt gaisu attīrošas īpašības.

Atbrīvo vietu veselīgai un uzturvielām bagātai pārtikai

Ja šogad ir apņemšanās dzīvot veselīgāk, izvirzi sev mērķi virtuvē izkārtot tikai veselīgu pārtiku, vienīgi svētkos atļaujoties pagrēkot. Redzamās vietās noliec svaigus augļus un dārzeņus. Tāpat neaizmirsti par dīgstiem, kurus jau tagad vari audzēt uz palodzes. Par veselīgu dzīvesveidu liks aizdomāties arī tie virtuves piederumi, kas parasti saistās ar veselīgas maltītes gatavošanu, piemēram, sulu spiede vai neliels virtuves kombains – arī šīs ierīces novieto kādā sev redzamākā vietā.

Socializējies un plāno

Nereti gadās tā, ka pēc Ziemassvētku un Jaungada ballītēm atkal pašiem nemanot izolējamies no draugu pulka, tomēr tas var iedzīt pat depresijā, kas savukārt novājina imunitāti. Janvārī un februārī noorganizē spēļu vai filmu vakarus vai arī kādas citas jautras aktivitātes. Turklāt tumšie un garie vakari ir ideāls laiks, kad plānot un iecerēt kādus notikumus vai pasākumus.

Dodies ārā

Dažkārt laika pavadīšana ārā ir labāka izvēle nekā sēdēšana mājās – arī sniegotās un ļoti vēsās dienās. Saģērbies kārtīgi un dodies garākā pastaigā, apbraukā Latvijas pilsētas, dodies uz ziemas parkiem vai ar tuviniekiem baudi termosā paņemtu tēju tuvējā parkā vai mežā.

Iekārtojies ērti

Pēc pastaigām pa sniegotajām takām nekas tik ļoti nesagādās prieku kā silta tēja, kamīns, mīkstas segas un spilveni, sveces un labas filmas. Ņem vērā skandināvu izslavēto Hygge dzīvesveidu un padari atpūtu pēc iespējas ērtāku.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu