Norvēģijā skata arestētā Latvijas krabju zvejas kuģa lietu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Otrdien, 15.janvārī, norisināsies Norvēģijas Augstākās tiesas sēde arestētā Latvijas krabju zvejas kuģa lietā. Ārlietu ministrijā (ĀM) iepriekš norādīja, ka Norvēģijas Augstākā tiesa pieņēmusi lēmumu lietu skatīt atkārtoti plašākā jeb 11 tiesnešu sastāvā. ĀM arī piebilda, ka oktobra sēde notika piecu tiesnešu sastāvā un tajā nebija vienprātības.

Tiesas sēdes notiks 15., 16. un 17. janvārī.

Iepriekš ministrijā arī norādīja - kamēr nav noslēgusies Norvēģijas Augstākās tiesas tiesvedība, vēl ir pāragri spriest par iespējām vērsties ANO Starptautiskajā tiesā saistībā ar arestētā Latvijas krabju zvejas kuģa lietu.

Tāpat arī 17.-18. decembra AGRIFISH padomē tikusi panākta vienošanās par ikgadējo Eiropas Savienības (ES) regulu par zvejas iespējām ES ūdeņos un ES kuģiem ārējos ūdeņos, tajā skaitā kvotām sniega krabju zvejai.

ĀM norādīja, ka regulā, tāpat kā iepriekšējos gados, tika iekļautas 11 sniega krabju zvejas licences Latvijai un Latvija balsoja par regulas pieņemšanu.

Ministrijā uzsvēra, ka tā rūpīgi seko līdzi jautājuma attīstībai un turpina meklēt risinājumus sarunās ar Norvēģijas pusi.

Jau vēstīts, ka Norvēģijas Augstākā tiesa iepriekš pieņēma lēmumu arestētā Latvijas sniega krabju zvejas kuģa "Senator" lietā skatīt to atkārtoti janvāra vidū plašākā - 11 tiesnešu - sastāvā.

Iepriekšējā sēdē Norvēģijas Augstākā tiesa šo lietu skatīja piecu tiesnešu sastāvā. "Tiesnešu starpā nebija vienprātības un vismaz divi, ja ne trīs tiesneši, drīzāk bija gatavi piekrist mūsu argumentiem, bet, droši vien apzinoties lēmuma nopietnību un tālejošās sekas, nolemts paplašināt tiesnešu sastāvu un atkārtoti skatīt pirmajā sēdē skatītos jautājumus," sacīja kuģa īpašnieks Pēteris Pildegovičs.

Pildegovičs teica, ka nākamās Norvēģijas Augstākās tiesas sēdes būs par jautājumiem, vai sniega krabji ir uzskatāmi par migrējošu sugu vai tomēr ne un vai un cik lielā mērā Norvēģijas likumi diskriminē citu valstu kuģus saistībā ar krabju zveju.

"Uzskatu, ka tā ir maza uzvara, jo pretējā gadījumā mēs mēģinātu "sagremot" negatīvu Norvēģijas Augstākās tiesas lēmumu. Taču patlaban tiesa nav pieņēmusi lēmumu un viss norāda uz nevienprātību tiesnešu vidū. Turpināsim darbu, sagatavosimies vēl labāk nākamajai tiesas sēdei. Iespējams, tiks piesaistīti vēl kādi no starptautisko publisko tiesību speciālistiem," sacīja Pildegovičs.

Pēc viņa teiktā, paies vēl 3-4 nedēļas pēc janvāra tiesas sēdēm, līdz būs zināms Norvēģijas Augstākās tiesas lēmums "Senator" lietā. Ja tas būs negatīvs, jautājumu par zvejas iespējām Svalbāras (Špicbergenas) ūdeņos atliks risināt starptautiskajā līmenī - Hāgā bāzētajā ANO Starptautiskajā tiesā, kam "Senator" būs nepieciešams Latvijas valdības atbalsts.

LETA jau ziņoja, ka Norvēģijas varas iestādes 2017. gada janvāra sākumā arestēja Latvijas uzņēmumam SIA "North Star LTD" piederošu zvejas kuģi "Senator", kas atbilstoši iepriekš noslēgtiem līgumiem zvejoja sniega krabjus Svalbāras (Špicbergenas) ūdeņos. Norvēģija izvirzīja kuģa īpašniekam pretenzijas par zvejas noteikumu pārkāpumu, ko Latvijas kuģa īpašnieks neatzīst, norādot, ka sniega krabju zveja Svalbāras ūdeņos notikusi atbilstoši 1920.gadā Parīzē noslēgtajam starptautiskajam līgumam, kas pieņemts pēc Eiropas Savienības (ES) regulas prasībām.

Pēc incidenta ĀM iesniedza notu Norvēģijas vēstniecībai ar lūgumu atbrīvot kuģi, kā arī netraucēt zveju, kas notiek pēc starptautiskas vienošanās. Tikmēr Norvēģijas vēstnieks Latvijā Steinars Ēgils Hāgens akcentēja, ka Norvēģijai ir iespēja licencēt sniega krabju zveju tās kontinentālajā šelfā, jo ES un Latvija šādas licences bez Norvēģijas ziņas izsniegt nevar.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu