13 gadus vecās Džeimijas nolaupīšana: uzbrucējs viņu noskatīja skolas autobusā

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Oktobrī Viskonsinas štatā ASV tika pastrādāts briesmīgs noziegums - kāds jauns vīrietis ielauzās Klosu ģimenes mājā, nogalināja abus vecākus un nolaupīja viņu 13 gadus veco meitu Džeimiju. Pēc trīs mēnešiem Džeimijai izdevās izbēgt to gūsta. Policija drīz pēc tam notvēra 21 gadu veco slepkavu un nolaupītāju Džeimsu Patersonu, kurš izmeklētājiem atzina, ka Džeimiju esot noskatījis skolas autobusā.

Patersons meiteni pirmoreiz esot pamanījis pa skolas autobusa logu, kad ceļā uz darbu viņa auto kādu laiku brauca aiz autobusa, vēsta raidorganizācija BBC. Tobrīd viņš esot izdomājis, ka "tā būs meitene, ko es nolaupīšu", pratināšanā sacīja Patersons.

Patersons tolaik devās uz darbu siera rūpnīcā, kur nostrādāja vien divas dienas. Pēc liktenīgās sastapšanās Patersons divas reizes esot ložņājis gar Klosu ģimenes māju, taču abos gadījumos apkārt esot bijis pārāk daudz cilvēku.

Jaunais vīrietis atklāja, ka esot centies izvairīties no notveršanas - noskuvis matus, lai nozieguma vietā neatstātu pierādījumus, nozadzis auto numura zīmi, pēc slepkavībām notīrījis ieroci un pārveidojis auto kravas nodalījumu tā, lai to varētu atvērt no iekšpuses.

15.oktobrī Patersons ielauzās Klosu mājā pa priekšējām durvīm. Tālākie notikumi ir nežēlīgi.

Džeimija un viņas māte Denīze Klosa no uzbrucēja patvērās, ieslēdzoties vannas istabā. Viņas dzirdēja šāvienu un nosprieda, ka uzbrucējs nogalinājis Džeimijas tēvu Džeimsu Klosu.

Foto: AP/Scanpix

Pēc tam Patersons izlauza vannas istabas durvis un lika Denīzei Klosai sasiet Džeimijas rokas un potītes, bet pēc tam māti nošāva.

Patersons aizvilka sasieto Džeimiju uz savu automašīnu un ielika viņu bagāžniekā, teikts tiesas dokumentos.

Džeimija izmeklētājiem pastāstīja, ka Patersons esot nobraucis apmēram 100 kilometrus līdz būdiņai nelielā ciemā pie Gordonas, Viskonsinas štatā, kur viņa palika 88 dienas, līdz radās iespēja aizbēgt.

Būdiņā Patersons lika Džeimijai atdot visas viņas drēbes, sakot, ka atbrīvosies no tām. 

Kad būdiņā viesojās Patersona draugi vai radi, viņš Džeimijai lika slēpties zem gultas, norādot, ka "neviens nedrīkst zināt, ka viņa tur ir, vai arī būs slikti".

Dažreiz zem gultas esot nācies pavadīt līdz pat 12 stundām bez ēdiena, ūdens un iespējas aiziet uz tualeti.

Lai nodrošinātos, ka Džeimija nevar izkustēties, viņam to nezinot, Patersons ap gultu esot izvietojis smagus priekšmetus.

10.janvārī - gandrīz trīs mēnešus pēc nolaupīšanas - Džeimijai radās iespēja aizbēgt, kamēr Patersona nebija mājās. Aizbraucot viņš teica, ka būšot prom apmēram piecas līdz sešas stundas.

Džeimija izmeklētājiem stāstīja, ka toreiz viņai esot izdevies pabīdīt smagumus. Viņa paķērusi Patersona apavus un kājām aizbēgusi. Ceļā viņa sastapa netālu dzīvojošu sievieti, kura pastaigājās ar suni. Viņa palīdzēja Džeimijai sazināties ar policiju.

Drīz pēc tam policija aizturēja Patersonu. Izkāpjot no automašīnas, 21 gadu vecais vīrietis "sacīja, ka zinot, kādā jautājumā tiek aizturēts, un piebilda, ka esot to izdarījis". Policisti Patersonu aizturēja.

Pēc aresta Patersons izmeklētājiem atzina, ka jau divas nedēļas pēc baismīgā nozieguma esot domājis, ka tā arī netiks atrasts. Viņš sacīja, ka Džeimijas vārdu esot uzzinājis tikai pēc viņas nolaupīšanas, bet viņas vecāku vārdus pirmoreiz izdzirdējis televīzijas sižetā par dubultslepkavību.

Patersons policijai teica, ka "nekad nebūtu noķerts, ja visu būtu perfekti izplānojis".

Pirmdien notikušajā tiesas sēdē Patersonam tika noteikta piecu miljonu dolāru liela drošības nauda. Nākamā sēde nolikta 6.februārī.

Desmit minūtes ilgajā sēdē klāt bija Patersona tēvs un brālis, kuri tās laikā raudāja. Uz žurnālista jautājumu, vai viņš zinājis par būdiņā notiekošo, tēvs noraidoši papurināja galvu.

Patersons nav iepriekš sodīts Viskonsinas štatā. Skolas laikā Patersons bija kluss un nemanāms, medijiem atklājuši bijušie klasesbiedri.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu