Uz Mēness izdīgušas ķīniešu aizvestās sēklas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ķīnas zondes "Chang'e 4" pašgājējs robots atstājis pēdu nospiedumus Mēness tumšajā pusē
Ķīnas zondes "Chang'e 4" pašgājējs robots atstājis pēdu nospiedumus Mēness tumšajā pusē Foto: AP/Scanpix

Dažādu augu sēklas, ko janvāra sākumā Mēness "tumšajā" pusē nogādāja Ķīnas zonde “Chang'e-4”, beidzot sākušas dzīt asnus, izdevumam “BBC” pavēstīja Ķīnas Nacionālā kosmosa pārvalde.

Tas iezīmē vēsturē pirmo reizi, kad uz Mēness izdīgusi kāda bioloģiska matērija, un tiek uzskatīts par ļoti nozīmīgu soli kosmosa pētniecībā.

“Chang'e 4” ir pirmā misija, kuras laikā uz Mēness "tumšās" puses tika nosēdināta zonde. Jau ziņots, ka tā piezemējās 3. janvārī, līdzi nesot dažādus mērinstrumentus, lai varētu izpētīt vēl nezināmo Mēness pusi.

VIDEO: UZ MĒNESS IZDĪGUŠAS KOKVILNAS SĒKLAS

Savukārt izaudzēt augus kosmosā iepriekš bija izdevies tikai Starptautiskajā kosmosa stacijā.

Ja uz Mēness izdosies pilnvērtīgi izaudzēt augus, tas būs viens no ilgtermiņa kosmosa pētniecības pamatnosacījumiem, piemēram, lidojumam uz Marsu, kas aizņems aptuveni 2,5 gadus.

Tas nozīmē, ka astronauti potenciāli varēs audzēt paši savu pārtiku, negaidot krājumus no Zemes.

Ķīnas zonde uz Mēness nogādāja augsni un dažādas sēklas, to skaitā kokvilnas sēklas un kartupeļus, kā arī raugu un augļu mušiņu oliņas.

Augi dīgst aizzīmogotā konteinerā, kas novietots uz zondes. Pētnieki cer, ka augi tur izveidos mini biosfēru.

“Tas, ka kokvilnas sēklas sākušas dzīt asnus, nozīmē, ka nākotnē astronautiem kontrolētā vidē varētu izdoties izaudzēt vajadzīgo ražu,” komentēja austrāliešu astronoms Freds Vatsons.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu