Topošā valdība jautājumu risināšanā centīsies ievērot vienprātības principu (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ministru prezidenta amata kandidāts Krišjānis Kariņš.
Ministru prezidenta amata kandidāts Krišjānis Kariņš. Foto: Edijs Pālens/LETA

Topošās koalīcijas partijas virzās uz sadarbības modeli, kur jautājumi tiks risināti pēc vienprātības principa, žurnālistiem otrdien sacīja premjera amata kandidāts Krišjānis Kariņš (JV).

Politiķis pastāstīja, ka partijas šodien teju divas stundas spraigi diskutēja par sadarbības līgumu un vienojušās par 90% no tā.

Risināt jautājumus pēc vienprātības principa ir teju vienīgais iespējamais veids šajā Saeimā, uzskata Kariņš. Viņš skaidroja, ka nevienai partijai nav būtiska balsu pārsvara un pārstāvniecība parlamentā ir līdzīga, līdz ar to neviens nevar uzspiest savu viedokli pārējiem.

"Tas prasa laiku, bet es esmu gatavs to laiku ieguldīt," sacīja Kariņš. Viņš nedomā, ka šāds sadarbības modelis varētu apgrūtināt kādu reformu virzīšanu.

Viņa vērtējumā, topošās koalīcijas partijas ir pierādījušas, ka spēj atrast kopsaucējus, lai arī sākotnēji tām ir dažādi viedokļi noteiktos jautājumos.

Politiķi trešdien un ceturtdien turpinās diskusijas par valdības deklarāciju un sadarbības dokumentiem. Lai arī kopumā process esot sarežģīts, Kariņš uzskata, ka partijas vienosies jau nosauktajos termiņos. Līdzīgu viedokli pauda arī pārējo partiju pārstāvji.

Arī Jaunās konservatīvās partijas (JKP) līderis Jānis Bordāns akcentēja, ka pašlaik apspriestie sadarbības mehānismi liecina, ka koalīcijas partijas ir ļoti orientētas uz konsensa atrašanu un balstīšanos uz vienprātības principu.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK politiķis Kaspars Gerhards skaidroja, ka atbilstoši skatāmajam jautājumam tiks aicināti ministriju eksperti. Viņš norādīja, ka ir sasniegts liels progress gan valdības deklarācijas, gan sadarbības līguma veidošanā.

"Attīstībai/Par!" līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts norādīja, ka lielā mērā vienošanās ir panākta par fiskālās disciplīnas līgumu, kur vēl būs nepieciešami "kosmētiskie uzlabojumi".

Politiķi uzsvēra, ka šodien nav apspriests jautājums par demogrāfijas politikas stiprināšanu.

Kā ziņots, topošās koalīcijas partijas varētu līdz ceturtdienas vakaram vienoties par jaunās valdības deklarāciju, sadarbības līgumu un fiskālās disciplīnas līgumu. Tad pirmdien, 21.janvārī, Kariņam paredzēta tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni.

Savukārt nākamnedēļ varētu notikt balsojums par valdības apstiprināšanu.

Valdībā plāno strādāt piecas partijas - "Jaunā Vienotība", Jaunā konservatīvā partija, "KPV LV", nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, kā arī "Attīstībai/Par!".

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu