Kad nogalināts Nīderlandes elektriķis izrādās Irānas disidents, ko irāņu specdienesti medījuši gadiem ilgi (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

Nīderlandes elektriķa Ali Motameda sieva bija pieradusi, ka viņas vīrs bieži nav mājās - strādājot enerģētikas uzņēmumā "Eneco", viņš bieži devās uz izsaukumiem dažādās diennakts stundās. Savu darbu 56 gadus vecais vīrietis izmantoja arī kā attaisnojumu, lai neapmeklētu dažādus saviesīgus vai ģimenes pasākumus. 2015.gada 11.decembrī Ali sadusmoja sievu Galinu, paziņojot, ka nevar doties uz radinieka bērēm Francijā. Kā vēlāk izrādījās - attiecīgajā dienā pie vīrieša ģimenes mājām Nīderlandes pilsētā Almerē nozagtā automašīnā sēdēja divi noalgoti slepkavas, vēsta Lielbritānijas medijs "The Guardian".

Motamedu tajā dienā izglāba vēlais izsaukums, kas nozīmēja, ka viņš mājokli pameta krietni vēlāk nekā ierastajos plkst. 6.45. Vīrieša režīmu acīmredzot zināja arī automašīnā pie mājas sēdošie vīrieši, kuri cerēja izmantot agro rīta stundu savā labā. Savu iespēju todien viņi palaida garām. 

Dažas dienas vēlāk elektriķa veiksme bija galā - rīta agrumā viņu pie mājas nošāva no netālu stāvoša zila BMW izkāpis vīrietis.  Mirkli vēlāk zilais BMW milzu ātrumā pameta notikuma vietu. 

Saistībā ar elektriķa slepkavību tika aizturēti divi 29 un 36 gadus veci vīrieši. Par šīs slepkavības tiešo organizētāju tiek uzskatīta kāda vietējā kriminālā autoritāte. 

Sākotnēji Nīderlandes policiju mulsināja slepkavības motīvs - kurš gan noalgotu slepkavas, lai nogalinātu parastu elektriķi? 

Šonedēļ Nīderlandes amatpersonas beidzot oficiāli paziņoja, ka Nīderlande tic tam, ko no paša sākuma apgalvoja Motameda sieva - viņas vīrs nogalināts Irānas specdienestu izplānotā uzbrukumā. 

Šī slepkavība ir kārtējais pierādījums Irānas režīma brutalitātei pret režīma pretiniekiem, kas nereti tiek piekopta ar dažādu kriminālo grupējumu starpniecību. 

Nīderlande uzskata, ka Motameda slepkavība ir jau otrā Irānas režīma pretinieku slepkavība, kas pastrādāta Nīderlandes teritorijā. 

2017.gadā Nīderlandē pie savas mājas Hāgā tika nogalināts Ahmads Mola Nisi - Irānas Ahvāzas reģiona separātistu kustības līderis. Viņš tika sašauts piecas reizes, izmantojot ieroci ar klusinātāju.  

Ali Motameda īstais vārds bija Muhamads Reza Kolahi Samadi - viņš  bija irāņu disidents, kurš no valsts aizbēga 1981.gadā. 

Samadi tika apsūdzēts spridzekļa ievietošanā Irānas Islāma republikas partijas galvenā biroja ēkā. Šajā eksplozijā tika nogalināti 73 cilvēki. 

Saistībā arī šim apsūdzībām Samadi, viņam klāt neesot, Irānā tika piespriests nāvessods.  

Viņš gadiem ilgi apzinājies, ka Irānas specdienesti viņu medī. 

Savu īsto vārdu vīrietis sievai atklājis vien 2000.gadā - piecus gadus pēc laulībām. 

Vīrietis vairījies apmeklēt savas afgāņu sievas ģimenes rīkotos pasākumus, baidoties, ka viņa attēli varētu parādīties sociālajos tīklos, tādējādi ļaujot Irānas specdienestiem nonākt viņam uz pēdām. 

Pēc Samadi slepkavības apstākļu publiskošanas Nīderlandes drošības dienests AIVD arī sācis sadarbību ar citām valstīm, lai kopīgiem spēkiem mēģinātu noskaidrot, cik liela mēroga ir Irānas režīma aktivitātes Eiropā, vēršoties pret tā ienaidniekiem. 

Ir pamats uzskatīt, ka četrās desmitgadēs Irānas režīms Eiropā varētu būt īstenojis vairāku disidentu nogalināšanu. 

Irānas režīma pretinieki tikuši nogalināti arī Francijā, Vācijā, Zviedrijā, Šveicē un Turcijā. 

"Irānas režīmam ir vēsture citās valsties vērsties pret [Irānas] opozīciju," norāda Kārnegi Tuvo Austrumu centra vadītājs Mohanads Hage Ali.

Eksperts norāda, ka pašreizējais režīma pretinieku slepkavošanas vilnis ārvalstīs seko politiski motivētu slepkavību skaita pieaugumam arī pašā Irānā, režīmam savelkot varas grožus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu