ES līderi izsakās par britu parlamenta izgāzto "Brexit" vienošanos

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Lielbritānijas premjerministre Terēze Meja un Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.
Lielbritānijas premjerministre Terēze Meja un Eiropadomes prezidents Donalds Tusks. Foto: OLIVIER HOSLET / POOL/EPA POOL

Eiropas Savienība (ES) otrdien aicināja Lielbritāniju izlemt, ko tā vēlas no "Brexit", pēc Lielbritānijas parlamenta lēmuma noraidīt premjerministres Terēzas Mejas noslēgto "Brexit" vienošanos, kas panākta pēc divus gadus ilgām sarunām.

ES līderi uzstāja, ka novembrī ar Meju parakstītā "Brexit" vienošanās vēl arvien ir labākais ceļš, kā izvairīties no "smaga "Brexit"" 29.martā.

Viņi arī brīdināja, ka ES ar atlikušajām 27 dalībvalstīm būs vienota, ja Meja mēģinās panākt jaunas piekāpšanās, kas palīdzētu viņai noskaņot britu likumdevējus un vēlētājus labvēlīgi pret šo vienošanos.

"Tagad britu valdības ziņā ir pateikt, kāda ir nākamā stadija. ES paliks vienota un apņēmīga rast vienošanos," sacīja ES "Brexit" sarunu vadītājs Mišels Barnjē.

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks konsultējās ar atlikušo 27 ES dalībvalstu valdībām un pauda līdzīgu viedokli.

"Mēs nožēlojam balsojuma iznākumu un aicinām Lielbritānijas valdību iespējami drīz izskaidrot savus nodomus attiecībā uz tās nākamajiem soļiem," sacīja Tuska preses sekretārs.

"ES27 paliks vienota ... un centīsies samazināt "Brexit" izraisīto kaitējumu," paziņoja Tusks, kurš personīgākā tvītā netieši norādīja, ka Lielbritānijai vajadzētu palikt ES.

"Ja vienošanās ir neiespējama un neviens negrib bezvienošanos, tad kuram galu galā būs drosme pateikt, kāds ir vienīgais pozitīvais risinājums?" tvītā jautāja Tusks.

Austrijas kanclers Sebastiāns Kurcs, kurš pēc britu parlamenta balsojuma esot runājis ar Barnjē, tviterī paziņoja, ka ES centīsies izvairīties no "smaga "Brexit"".

"Jebkurā gadījumā netiks rīkotas jaunas sarunas par izstāšanās vienošanos," Kurcs piebilda savā tvītā.

Arī Spānijas premjers Pedro Sančess, kurš trešdien uzrunās Eiroparlamentu, uzstāja, ka novembrī panāktā vienošanās ir "vislabākā iespējamā".

"Nekārtīga izstāšanās būtu negatīva Eiropas Savienībai un katastrofāla Lielbritānijai," sacīja Sančess.

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers brīdnāja, ka Lielbritānijas parlamenta lēmums ir palielinājis bezvienošanās "Brexit" risku.

"Es aicinu Apvienoto Karalisti (Lielbritāniju) iespējami drīz izskaidrot savus nodomus. Laika gandrīz vairs nav," sacīja Junkers.

Viņš uzsvēra, ka Eiroparlaments centīsies panākt vienošanās ratificēšanu, vienlaikus gatavojoties bezvienošanās "Brexit" ekonomisko seku pārvarēšanai.

"ES pusē turpinās Izstāšanās vienošanās ratifikācijas process," sacīja Junkers.

Viņš uzstāja, ka "Izstāšanās vienošanās ir godīgs kompromiss un labākais iespējamais darījums".

"Tā samazina "Brexit" izraisīto kaitējumu pilsoņiem un uzņēmumiem Eiropā. Tā ir vienīgais ceļš, lai nodrošinātu Apvienotās Karalistes kārtīgu izstāšanos. Apvienotās Karalistes nekārtīgas izstāšanās risks ir palielinājies ar šīvakara balsojumu. Lai gan mēs negribam, ka tas notiktu, Eiropas Komisija turpinās savu darbu zināmu apstākļu gadījumam, lai palīdzētu nodrošināt, ka ES ir pilnīgi sagatavota," teica Junkers.

Jau ziņots, ka Mejas panākto vienošanos par izstāšanās nosacījumiem no ES otrdien atbalstīja tikai 202 Lielbritānijas parlamenta apakšpalātas deputāti, kamēr 432 likumdevēji to noraidīja. Tā ir smagākā sakāve, kādu visā Lielbritānijas vēsturē piedzīvojusi jebkura pie varas esoša valdība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu