Liecinieks: El Čapo samaksāja $100 miljonu kukuli Meksikas prezidentam (1)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Meksikāņu narkobarons Hoakins Gusmans, kas pazīstams ar iesauku El Čapo jeb Īsais, samaksājis 100 miljonu ASV dolāru (87,5 miljonus eiro) lielu kukuli bijušajam Meksikas prezidentam Enrikem Penjam Njeto, tiesā Ņujorkā liecinājis Gusmana bijušais galvenais palīgs Alekss Sifuentess.

Sifuentess, kurš no 2007. līdz 2009. gadam dzīvoja un strādāja kopā ar Gusmanu Sinaloas kalnos Meksikā, apgalvo, ka pastāstījis varasiestādēm par šo kukuli jau 2016.gadā.

Njeto ieņēma prezidenta amatu no 2012.gada līdz 2018.gadam.

Gusmana tiesas prāva Ņujorkā sākās novembrī.

Viņš tika notverts 2016.gada 8.janvārī Sinaloas štatā. Sešus mēnešus pirms tam Gusmans bija izbēdzis no Meksikas cietuma.

2017.gada janvārī Meksika izdeva Gusmanu ASV, izdarot to dienu pirms ASV prezidenta Donalda Trampa inaugurācijas.

Žurnālisti no tiesas nama ziņo, ka Njeto esot prasījis Gusmanam 250 miljonus ASV dolāru (218,8 miljonus eiro), bet vēlāk samierinājies ar 100 miljonu dolāru kukuli.

Sifuentess apgalvo, ka nauda Njeto nodota 2012.gada oktobrī Mehiko, bet prezidenta amatā Njeto stājās decembrī.

Sifuentess tika aizturēts 2013.gadā un vēlāk izdots ASV, kur atzinās narkotiku kontrabandā, panākot vienošanos ar prokuratūru.

Njeto viņa sacīto par kukuli vēl nav komentējis, bet iepriekš ir noraidījis Gusmana tiesas prāvā izskanējušos apgalvojumus par korupciju.

Tiek uzskatīts, ka Gusmans vadīja Sinaloas karteli, ko ASV uzskata par lielāko narkotiku karteli pasaulē. Taču Gusmana advokāts tiesā apgalvoja, ka karteļa patiesais vadītājs ir Ismaels "Majo" Sambada.

Viņam esot izdevies izvairīties no notveršanas, piekukuļojot visu Meksikas valdību, tostarp Njeto un bijušo prezidentu Felipi Kalderonu.

Novembrī kāds cits Sinaloas karteļa loceklis tiesā liecināja, ka 2005.gadā kukuli saņēmusi persona, kas pašreiz strādā pie Meksikas prezidenta Andresa Manuela Lopesa-Obradora.

Gusmans vadīja Sinaloas karteli, ko vaino lielā daļā no nāvējošās vardarbības konkurences cīņā starp Meksikas narkotiku karteļiem. Viņš divreiz izbēdzis no cietuma.

Zemāk redzams video pēc slavenā narkobarona notveršanas 2016. gadā, kad El Čapo tika notverts sešus mēnešus pēc izbēgšanas no cietuma.

Meksikas narkobarona Gusmana aizturēšana 2016. gadā

Pašlaik notiek El Čapo tiesāšana. Ņujorkā notiekošajā prāvā karteļa "grāmatvedis" liecinājis par narkobiznesa aizkulisēm, un savulaik par Sinaloa narkokarteļa mantinieku uzskatītais Visente Sambada Niebla nostājās pret El Čapo. Tiesas zālē arī izskanējuši stāsti par Gusmana krāšņo uzdzīvi 90.gadu kokaīna buma laikā un to, kā greizsirdīgais narkobarons elektroniski izsekojis gan savu sievu, gan arī mīļāko.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu