Viņķele: Veselības pakalpojumu dalīšana divos grozos nemazina ēnu ekonomiku (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
 Ilze Viņķele
Ilze Viņķele Foto: Sintija Zandersone/LETA

Neesot indikāciju, ka Veselības pakalpojumu dalīšana divos grozos, kas pērn tika noteikta ar Veselības aprūpes finansēšanas likumu, spējusi mazināt ēnu ekonomiku, šorīt intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja veselības ministra amata kandidāte Ilze Viņķele (AP).

Pēc viņas domām ēnu ekonomika ar šo principu netiekot apkarota, jo darba devējs joprojām var nomaksāt nodokļus tādā apmērā, lai nosegtu apdrošināšanu, bet pārējo turpināt izmaksāt "aploksnē".

Turklāt Viņķele piebilda, ka jaunā sistēma nav sasniegusi gaidīto rezultātu, jo pēc Veselības ministrijas aprēķiniem no aptuveni 58 000 cilvēku, kuriem bija jāveic apdrošināšanas iemaksas, to izdarījuši ap 4000.

Tomēr viņa nenoliedz, ka idejai par obligāto veselības apdrošināšanu ir bijis labs nodoms, tāpēc viņai esot ministra amatā ieviesto sistēmu plānots tikai uzlabot un panākt, ka divu grozu sistēmas atcelšanu, kas neesot bijis labākais risinājums, lai atrastu trūkstošo naudu veselības aprūpei.

Jau ziņots, ka topošā valdības deklarācijā tiek piedāvāts iekļaut solījumu likvidēt veselības pakalpojumu dalīšanu divos grozos, kas pērn tika noteikta ar Veselības aprūpes finansēšanas likumu, liecina aģentūras LETA rīcībā nonākušās ministru amata kandidātu vadītajās darba grupās apkopotās idejas valdības deklarācijai.

Idejas valdības deklarācijai vēl vērtēs Finanšu ministrija, jo starp tām ir arī daudzi finansiāli ietilpīgi pasākumi. Līdz ar to paredzams, ka deklarācijas melnraksts būs gatavs šonedēļ.

Veselības jomā valdības deklarācijā tiek piedāvāts iekļaut solījumu noteikt pierādījumos balstītu vienotu valsts apmaksāto pakalpojumu grozu, kas tiek obligāti nodrošināts visiem Latvijas rezidentiem, neatkarīgi no viņu ienākumiem un dzīvesvietas.

"Mēs uzskatām, ka tiesības laikus saņemt veselības aprūpi ir vienas no cilvēktiesībām. Mūsu mērķis ir universāla veselības apdrošināšanas sistēma, kas tiek finansēta no dažādiem avotiem un pieejama katram Latvijas rezidentam neatkarīgi no viņa rocības un dzīvesvietas," paudusi darba grupa, kas valdības deklarācijai izstrādāja priekšlikumus veselības aprūpes jomā.

Idejās valdības deklarācijai pausts, ka veselības aprūpes sistēmas centrā ir pacients. Lai nodrošinātu veselības aprūpes pieejamību, politiķi varētu deklarācijā iekļaut solījumu noteikt pacientiem un ārstniecības personālam saprotamu valsts apmaksāto veselības pakalpojumu apjomu un definēt saprātīgu maksimāli pieļaujamo gaidīšanas laiku valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanai, pakāpeniski atsakoties no kvotām.

Tāpat iekļaušanai deklarācija tiek apsvērts solījums ieviest personalizētu veselības aprūpi, kas, balstoties uz risku izvērtējumu, nodrošina savlaicīgu un efektīvu profilaksi un ārstniecību ikvienam.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu