"Politiska katastrofa un vēsturisks apkaunojums." Eiropas prese par "Brexit" balsojuma izgāšanos (3)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Otrdien Lielbritānijas parlaments noraidīja premjerministres Terēzas Mejas ar Briseli panākto "Brexit" vienošanos. Raidorganizācijas BBC monitoringa nodaļa apkopojusi Eiropas presē izskanējušos viedokļus par balsojumu, kas pārspēja pesimistiskākās ekspertu prognozes.

Pret Mejas piedāvāto vienošanos nobalsoja 432 deputāti, savukārt 202 balsoja par. Tā bija smagākā sakāve Lielbritānijas valdības vēsturē, parādot, cik nepopulāra Mejas panāktā vienošanās ar Briseli bija britu politiskajās aprindās.

"Tā ir politiska katastrofa un vēsturisks apkaunojums, kādu Vetsminsteras majestātiskajos gaiteņos nav pieredzējusi neviena cita britu valdība," asi komentē Itālijas laikraksts "La Repubblica".

"Pēc pagājušā vakara dramatiskā balsojuma palikuši daudzi iespējamie scenāriji, bet šķiet, ka tie visi novedīs pie vēl lielāka haosa, neskaidrības un rūgtiem konfliktiem," norāda Beļģijas "De Standaard".

"Pēc sakāves iespējams ir viss," raksta Vācijas "Die Welt".

"Sakāves mērogs, vēl lielāks par vairumu satraucošāko prognožu, nozīmē, ka ar muļļāšanos būs par maz, lai mainītu deputātu viedokļus, kā uz to bija cerējusi premjerministre," raksta Francijas "Le Monde".

"Tā ir Lielbritānijas lielākā politiskā krīze kopš Gaja Foksa mēģinājuma uzspridzināt parlamentu pirms četriem simtiem gadu," komentē Nīderlandes "De Volkskrant".

Savukārt Austrijas "Die Presse" raksta, ka Meja esot bijusi "ne vien mierīga, bet arī labi sagatavojusies" un ka "neviens nevar viņu vainot par necīnīšanos līdz pēdējai sekundei".

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu