Volejbola federācijas prezidenta amata kandidāts Buks: Visi gaida Laimes lāci, kurš atnesīs naudu

Intervija
Latvijas Volejbola federācijas prezidenta amata kandidāts Jānis Buks Foto: Mareks Matisons
Mārtiņš Kļavenieks
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Volejbola federācijā (LVF) jau piektdien gaidāma vadības maiņa, jo ilggadējais prezidents Atis Sausnītis nolēmis atstāt amatu. Iesēsties LVF prezidenta krēslā un pārvaldīt pašmāju volejbola druvu gan tīko tikai viens oficiāli apstiprinātais kandidāts - baņķieris Jānis Buks. Neilgi pirms LVF kongresa TVNET aicināja Buku uz interviju, lai izprastu viņa motivāciju un mērķus, piesakoties vēlēšanām.

Jānis Buks vēl nesen ikdienā strādāja par "Luminor" bankas valdes locekli Latvijā. Pats reiz absolvējis Rīgas Volejbola skolu (RVS) un arī tiesājis volejbola mačus. Par savu galveno motivāciju kļūt par LVF prezidentu uzskata to, ka kopš Latvijas neatkarības atgūšanas šis sporta veids ir zaudējis gan savu prestižu, gan sportisko līmeni un tradīcijas. 

Laimes lācis Buks un galvenie stratēģijas pīlāri

Lai gan saruna noris intervijas formātā, tomēr Jānis Buks to jau sāk ar savas stratēģijas un LVF attīstības vīzijas izklāstu. 

Jānis Buks: Cilvēki laikam gaida tādu kā Laimes lāci - sak, atnāks Buks un atnesīs naudu! Ne jau naudā ir tā atbilde. Kaut gan tā ir ļoti svarīga. Šobrīd šķiet, ka lielai daļai volejbola vidē esošo ir lielas bažas par to, kas notiks, kad Sausnītis aizies prom. Tas ir tāds mākslīgi izveidots neaizstājamības sindroms. Gandrīz kā Baltkrievijā: kas notiks, kad Lukašenko aizies prom?! Vai arī Stokholmas sindroms. Esam upuri, bet atbalstām savu mocītāju.

Mans LVF attīstības plāns balstās uz vairākiem lieliem pīlāriem. Pirmais ir saistīts ar pārvaldības modeļa maiņu. Uzskatu, ka jāmaina viss valdes sastāvs. Jaunajā valdē jāpulcē pašvaldību vadītāji, klasiskā un pludmales volejbola speciālisti, kā arī finanses piesaistīt spējīgi cilvēki. Izveidot labi funkcionējošu un modernu organizāciju ir primārais. 

Otra svarīgākā lieta ir privāto sponsoru piesaiste. Pašlaik LVF "dzīvo" gandrīz tikai no valsts naudas. 

TVNET: Kāds ir galvenas iemesls, kāpēc kandidējat uz šo amatu?

J.Buks: Galvenais iemesls ir tas, ka gandrīz 30 gadu laikā kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas viss volejbola prestižs ir pazaudēts. Mani amatam izvirzījuši septiņi LVF biedri, un es ticu, ka spēšu visus volejbolā iesaistītos nosēdināt pie viena galda. Gribu konsolidēt un vienot volejbola sabiedrību, lai beidzas "karš". 

TVNET: Aizkulisēs dzirdēts, ka prezidenta amata kandidāta pieteikuma apstiprināšana arī bija savdabīga.

J.Buks: Nemaz nebija tik traki. Jā, pēc valdes sēdes Jelgavā man LVF administrācijas pārstāvji lūdza, lai rakstiski apstiprinu, ka vēlos kandidēt. Mani izvirzīja septiņi federācijas biedri, bet federācijas administrācijai jāizpilda formālais solis - jāpārliecinās, vai pats to tiešām vēlos. Es savu vēlmi rakstiski apstiprināju un gatavojos piektdienas kongresam.

TVNET: Ko gaidāt no piektdienas federācijas kongresa? Varbūt kādu neparedzētu darbību vai notikumu?

J.Buks: Es nāku no biznesa vides, tāpēc ceru uz cilvēku saprātu. Ceru, ka viņus vadīs ļoģiskais saprāts, nevis emocijas. Tas nav balsojums par vai pret Buku. Tas ir balsojums par volejbola nākotni Latvijā. Nekad jau nevar izslēgt kādu juridisku kalambūru vai kādu centienu turēties pie varas. Protams, man būs jākāpj tribīnē un jāpārliecina par savu kandidatūru arī klātienē. Uzskatu, ka jau nākamo divu gadu laikā varu ieviest nopietnas izmaiņas. Nevar visu laiku dzīvot ar lozungu: "Mēs tā vienmēr esam darījuši!"

TVNET: Savdabīgs veidojums ir LVF biedru saraksts, kurā esot daudzi t.s. mirušie biedri. Vai jums ir skaidri zināms, cik biedru ir balsstiesīgi un piektdien fiziski varēs būt kongresā?

J.Buks: Jā, "mirušo dvēseļu" tur ir daudz. Sliktākais, ka šos neaktīvos vai neeksistējošos biedrus arī skaita kopsummā un tad no tā uzzina kvorumam nepieciešamo. Biedru sarakstu noteikti iespējami drīz jāiztīra.

Finansiālais caurums LVF, Latvijas iedzīvotāji nav muļķi, volejbola IKEA

TVNET: Ko jūs zināt par federācijas finansiālo situāciju? Ir dzirdēts, ka tā nav spoža un A.Sausnītis nereti "aizlāpījis caurumus" ar savu personīgo naudu.

J.Buks: Ar to noteikti būtu jātiek skaidrībā līdz februāra vidum. Tas, ka tur ir kaut kāds "finanšu caurums", - pavisam noteikti. Jautājums, vai trūkst 100 vai 200 tūkstošu eiro. Finanšu pārvaldība federācijā bijusi ļoti vāja. Domāju, ka pat Sausnītis īsti nezina, kas tur notiek. Man palīdz ļoti spēcīga komanda, mēs atradīsim nepieciešamo finansējumu, lai uzlabotu situāciju federācijā.

TVNET: Ja jūs ievēlēs LVF prezidenta amatā, kādi būs nosacījumi, kuriem piekritīsiet, - strādāt federācijā bez atalgojuma vai tomēr vēlēsieties par darbu saņemt algu?

J.Buks: Man ir labi atalgots darbs, tāpēc noteikti negaidu atlīdzību par darbu LVF. Tas ir altruisms. Fanātiķi, kuri strādā pamatdarbā, bet ir gatavi upurēties volejbola labā. Gribu būt klātesošs federācijas prezidents. Ir jāiedibina striktas ikdienas sanāksmes sekretariātā, regulāras iknedēļas valdes sēdes. 

TVNET: Minējāt, ka jums ir komanda. Kas ir jūsu komandā?

J.Buks: Visus uzvārdus vēl pagaidām negribu nosaukt. Varu vien pateikt, ka tur ir viena no Latvijā labākajām mārketinga speciālistēm, gribu LVF darbā iesaistīt arī sporta skolu pārstāvjus. Māris Trušelis no Jēkabpils, pludmales volejbola pārzinātājs Andris Blaka arī ir manā komandā. Tas ir ļoti svarīgi, jo es atzīstu, ka visu nezinu. Tādēļ man vajadzīgi labi palīgi.

TVNET: Par privātā finansējuma piesaisti federācijai: likumdevēji vēlas ierobežot nebanku kredītdevējus, kas aktīvi un dāsni atbalsta gan sportistus, gan federācijas. Vai jums šāds finansējums nav tabu?

J.Buks: Labā ziņa ir tā, ka LVF praktiski vispār nav privāto atbalstītāju. Līdz ar to - nav ko zaudēt! Es savos ekonomiskajos uzskatos esmu ļoti liberāls. Ja Saeima vēlas regulēt nebanku kredītdevējus, tad vajadzētu līdzīgi regulēt arī bankas. Bankas šos ātro kredītu devējus uzskata par nevēlamiem konkurentiem. Tomēr tās pašas nespēj nodrošināt šādu pakalpojumu. Bankas šajā gadījumā ir kā tādi milzu lempji. Savukārt ātro kredītu potenciālajam klientam tūlīt vajadzīga maza naudas summa.  Ja man baņķieri sāk stāstīt, ka ātro kredītu bizness ir neētisks, es viņiem jautāju: ar ko tad banku bizness ir ētiskāks? Deputāti stāsta, ka cilvēki neapzinās, ko viņi dara, aizņemoties no nebanku kreditoriem. Paklausieties, ja jūs tautu uzskatāt par tādiem muļķiem, tad aizliedziet viņiem arī balsot vēlēšanās! Piedevām nebanku kredītdevēji ir ļoti lieli mecenāti gan kultūras, gan sporta nozarē.

Protams, jebkuri naudas jautājumi ir ļoti sensitīvi. Tieši tāpēc viss jāatrunā jau iepriekš. Vēlos, lai manas potenciālās prezidentūras laikā izveidojam absolūti caurspīdīgu finanšu pārvaldību volejbola federācijā.

TVNET: Pēdējos gados esmu vērojis dažādas vadības maiņas vietējās sporta federācijās. Parasti ir solījumi pirms vēlēšanām, bet, nonākot īstajā darba vidē, ievēlētais sastopas ar reālo situāciju un no kaut kā savos solījumos tomēr jāatkāpjas. Ja jūs piektdien kļūsiet par jauno LVF prezidentu, no kā noteikti neatkāpsieties un kur pieļausiet kompromisus? Ja pēc, piemēram, gada jūs intervēšu vēlreiz, būs iespēja salīdzināt solīto ar izdarīto.

J.Buks: Noteikti nebūšu atkāpies no LVF pārvaldes modeļa maiņas, kas ietver arī funkciju auditu. Noteikti ieviesīsim trīs līmeņu pārvaldību. Ļoti svarīgi ir dažādu turnīru organizēšanu nodot ārpakalpojumu sniedzēju rokās. No tā nav jābaidās! Jāievieš caurspīdīgums, jāpiesaista privātie sponsori. Ja to visu izdarīsim, tad puse no mērķiem jau būs sasniegta. Cīņa vienam pret otru ir svarīga volejbola laukumā, nevis federācijā. Jebkura biznesa veiksmes pamatā ir procesu loģistika. Pasaules labākais piemērs ir IKEA. Gribas izveidot tādu volejbola IKEA. Pārējo paveiks volejbolisti laukumā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu