Itālijas vicepremjers apsūdz ECB uzbrukumā banku sistēmai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Itālijas vicepremjers Mateo Salvīni.
Itālijas vicepremjers Mateo Salvīni. Foto: Reuters / Scanpix

Viens no redzamākajiem Itālijas populistu valdības pārstāvjiem - vicepremjers Mateo Salvīni apsūdzējis Eiropas Centrālo banku (ECB) uzbrukumā Itālijas banku sistēmai. Viņš norāda, ka ECB prasība samazināt vietējo aizdevumu procentu likmes Itālijai varētu izmaksāt 15 miljardus eiro, vēsta aģentūra “Reuters”.

Salvīni norādīja, ka ECB lēmums samazināt vietējo aizdevumu vērtību pierāda, ka Eiropas Savienības banku sistēma ir kļuvusi nestabilāka, jo daudzi lēmumi ECB ir politiski motivēti.

“Jauns ECB administratoru uzbrukums Itālijas banku sistēmai pierāda vēlreiz, ka Eiropas kopējā banku sistēma nepadara mūsu finansiālo sistēmu stabilāku, bet to grauj,” teica Salvini. Viņš piebilda, ka šādi ECB pilda Eiropas Komisijas izvirzītās prasības attiecībā pret Itāliju.

“Neatkarība nenozīmē bezatbildību. Ir nepieciešams lielāks caurspīdīgums ECB lēmumos. ECB rada iespaidu, ka tā tiek izmantota politisku mērķu sasniegšanai. Arī pēdējais lēmums par vietējo aizdevumu procentu likmes samazinājumu, kas mums maksās 15 miljardus eiro, pierāda, cik politisks šis lēmums ir,” teica Salvīni.

ECB norādīja, ka lēmums samazināt vietējo aizdevumu procentu likmes pieņemts, lai Itālijas bankām dotu termiņu, kā laikā pilnībā nodrošināt pārraudzību par visiem esošajiem parādiem. ECB uzsver, ka Itālijas bankās liela problēma ir parādsaistību nepārraudzīšana. Šāds lēmums pārsteidzis daudzus investorus.

Savukārt banku sektora pārstāvji norādīja, ka procentu likmes samazinājums bijis negaidīts pārsteigums, jo iepriekš esot bijusi vienošanās, ka ECB būs pielaidīgāka pret itāļu bankām.

Iepriekš vēstīts, ka ECB ir nosūtījusi uz Itāliju savus administratorus, kuru uzdevums ir stabilizēt situāciju Itālijas bankās. Šomēnes Itālijas valdība lēma par palīdzības sniegšanu “Carige” bankai, kas bija nonākusi bankrota priekšā.

Saspīlējums starp Itālijas valdību un Eiropas Komisiju radās pagājušā gada beigās, kad tika noraidīts Itālijas budžeta projekts, kurā bija ievērojami lielāks budžeta deficīts, nekā noteikts Eiropas Savienības noteikumos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu