Pētījums: 41% Latvijas iedzīvotāju ir gatavi maksājumiem ar telefonu vai citu tehnoloģiju (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Tiek veikts maksājums ar viedtālruni
Tiek veikts maksājums ar viedtālruni Foto: Reuters/ScanPix

Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju ir gatava pārejai uz bezkontakta norēķiniem, turklāt 41% jau patlaban ir gatavi maksājumiem ar telefonu vai citu valkājamo tehnoloģiju, liecina "Mastercard" un Finanšu nozares asociācijas veiktais pētījums.

Pētījumā noskaidrots, ka patlaban jau 51% Latvijas iedzīvotāju ir bezkontakta norēķinu kartes un no bezkontakta norēķinu karšu lietotājiem 63% jau tuvākajā nākotnē ir gatavi maksājumiem ar telefonu vai citu valkājamo tehnoloģiju.

Finanšu nozares asociācijas valdes loceklis Jānis Brazovskis trešdien pētījuma prezentācijā skaidroja, ka Latvijas iedzīvotāju gatavība jaunajām tehnoloģijām ir krietni augstāka nekā Eiropas Savienībā vidēji, kur tikai 24% iedzīvotāju tuvākajā laikā ir gatavi maksājumiem ar telefonu vai citu valkājamo tehnoloģiju.

Pētījumā atklāts, ka gandrīz 40% Latvijas iedzīvotāju regulāri lieto bezkontakta karti ikdienas pirkumiem.

Patlaban Latvijā jau ir izsniegtas vairāk nekā 800 000 bezkontakta norēķinu karšu, un tas ir pieaugums par 71% salīdzinājumā ar 2017.gada ceturto ceturksni, kad bija izsniegtas 470 000 bezkontakta karšu. Jau vairāk nekā 57% karšu pieņemšanas ierīču Latvijā ir ar bezkontakta funkciju.

Brazovskis norādīja, ka pāreja uz bezkontakta norēķinu kartēm ir plašākā šobrīd Latvijā vērojamā pircēja paradumu un uzvedības maiņa. "Šo karšu lietošana pārvēršas par ikdienas normu un tieši pēdējā gada laikā piedzīvojusi lielu lēcienu," sacīja Brazovskis.

Savukārt "Hansab" grupas Karšu maksājumu risinājumu vadītājs Alars Alumā skaidroja, ka bezkontakta karšu maksājumu drošība sastāv no vairākiem drošības posmiem - karšu pieņemšanas iekārta, kartes maksājuma pieteikums, darījuma apstrāde, kartes maksājuma vispārējais process, kā arī kartes lietotāja zināšanas.

Alumā norādīja, ka cilvēki joprojām izsaka bažas par savu karšu drošību, kas kavē straujāku maksājumu izaugsmi, piebilstot, ka vairāki no izplatītajiem pieņēmumiem par drošību ir aplami. Tā, piemēram, mīts ir tas, ka zaglis ar nozagtu karti uzreiz var iztērēt visu tajā esošo naudu, jo maksājumiem ir 25 eiro limits, turklāt kartes zādzības gadījumā banka atdos nozagto naudu.

"Tāpat mīts ir tas, ka karti var nolasīt no attāluma, - šo karti var nolasīt tikai no četru centimetru attāluma, un to var izdarīt tikai ar apstiprinātu karšu termināli," sacīja Alumā. Viņš piebilda, ka bezkontakta maksājumu kartes nav iespējams arī klonēt.

Lai skaidrotu tirgotāju un pircēju priekšrocības bezkontaktu norēķiniem, no 2019.gada janvāra līdz martam "MasterCard" sadarbībā ar Finanšu nozares asociāciju organizēs informatīvo kampaņu "Piik un gatavs". Kampaņas laikā galvenie sadarbības partneri - mazumtirgotāji "Rimi Latvia", "Maxima Latvija" un "Narvesen Baltija" - pirmie pievienosies "Piik un gatavs" kustībai, informējot par bezkontakta karšu priekšrocībām savus klientus.

"Mastercard" un Finanšu nozares asociācijas pētījums veikts sadarbībā ar pētījumu centru SKDS 2018.gada rudenī, aptaujājot 1005 respondentus vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu