EP deputāti: Lielbritānijai jāpauž skaidra nostāja par turpmākajām attiecībām ar ES (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Lielbritānijas valdībai un parlamentam ir laiks paust skaidru nostāju par vēlamo turpmāko attiecību modeli ar Eiropas Savienību (ES), šodien debatēs par "Brexit" norādīja Eiropas Parlamenta (EP) deputāti.

Kā informē EP Informācijas birojs Latvijā, Strasbūras plenārsesijas laikā notikušajās debatēs pēc Lielbritānijas Pārstāvju palātas balsojuma par "Brexit" EP deputāti uzsvēra, ka eiropieši saglabās vienotību un pilsoņu tiesības arī turpmāk būs EP prioritāte.

Izstāšanās bez vienošanās nebūtu neviena interesēs, norādīja EP deputāti. Vienlaikus ES pastiprinās gatavošanos neparedzētiem gadījumiem, sacīja Rumānijas prezidentūras ES Padomē pārstāve Melānija Ciota.

Izstāšanās līgums ir vienīgais kompromiss, kāds iespējams Lielbritānijas valdības novilkto sarkano līniju ietvaros, uzsvēra ES galvenais sarunu vedējs Mišels Barnjē. Tas "Brexit" neskaidrībā rada juridisko noteiktību.

ES nepieļaus esošo pamatprincipu atcelšanu ne saistībā ar miera procesu un robežu ar Īriju, ne ar pilsoņu tiesībām, sacīja Eiropas Komisijas priekšsēdētāja pirmais vietnieks Franss Timmermanss.

Savukārt EP "Brexit" koordinators Gijs Ferhofštats aicināja Lielbritāniju uz starppartiju dialogu, lai rastu izeju no strupceļa un pārspraustu valsts sarkanās līnijas.

Kā ziņots, Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas panākto vienošanos par izstāšanās nosacījumiem no ES balsojumā otrdienas vakarā atbalstīja tikai 202 deputāti, kamēr 432 likumdevēji to noraidīja.

Balsojumā pret Mejas panākto vienošanos opozīcijai pieslējās 118 premjeras pārstāvēto toriju, un normālā situācijā pēc šādas graujošas sakāves uzreiz sekotu premjera demisija.

Tomēr Meja uzreiz pēc balsojuma lika noprast, ka viņa amatu negrasās pamest. Premjerministre piedāvāja sākt starppartiju konsultācijas par turpmāko rīcību "Breksita" nodrošināšanai.

Gaidāms, ka Meja izturēs trešdien paredzēto neuzticības balsojumu, kuru ierosināja opozīcijā esošo leiboristu līderis Džeremijs Korbins. Balsojums gaidāms ap plkst.21 pēc Latvijas laika.

Taču gadījumā, ja Meja neuzticības balsojumā zaudēs, parlamentam būs 14 dienas, lai atrastu viņas pēcteci, kas baudītu likumdevēju vairākuma atbalstu. Pretējā gadījumā būs jāizsludina pirmstermiņa vēlēšanas.

Latvijas Ārlietu ministrija aizvadītajā nedēļā Saeimas Eiropas lietu komisijas un Ārlietu komisijas kopsēdē informēja, ka, neskatoties uz to, vai Lielbritānija no ES izstāsies ar vai bez vienošanās, būs nepieciešams grozīt virkni Latvijas likumu un normatīvo aktu.

ĀM iepriekš brīdinājusi - ja Lielbritānija izstāsies no ES bez vienošanās, trīs gadu periodā Latvijas budžetā būs jāparedz papildus tēriņi līdz 10,1 miljonam eiro.

Lielbritānijai no ES jāizstājas 29.martā. Bez vienošanās par izstāšanās nosacījumiem ES noteikumi pārstās attiekties uz Lielbritāniju vienas nakts laikā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu