Ziņojums: Globalizācija ir beigusies, pasaule soļo pretim jaunam periodam (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Spriedzei starptautiskajās attiecībās un nacionālistiskai politikai šogad ir potenciāls ietekmēt globālo ekonomiku, brīdinājuši nākamnedēļ gaidāmā Pasaules Ekonomikas foruma Davosā rīkotāji.

Pasaules Ekonomikas foruma Ikgadējā globālo risku pārskatā uzsvērts, ka “šogad ļoti nozīmīgu lomu spēlēs arvien pieaugošā ģeopolitiskā spriedze starp ASV un Ķīnu. Tā mazinās starptautiskās sadarbības potenciālu un ekonomisko izaugsmi”.

Pārskatā teikts, ka jau 2018. gads noslēdzies ar lielāku ekonomiskās izaugsmes palēnināšanos, nekā prognozēts gada sākumā. Arī situācija globālajos finanšu tirgos bijusi sliktākā pēdējās desmitgades laikā. Tam kā galvenais iemesls tiek minēta ASV un Ķīnas konflikti tirdzniecībā, abām pusēm nosakot tarifus precēm un pakalpojumiem, kas vērti vairākus simtus miljardu dolāru.

Pārskats tapis, aptaujājot vairāk nekā tūkstoti ekspertu un ekonomistu visā pasaulē. Vairāk nekā 88% aptaujāto uzskata, ka 2019. gadā turpināsies “ekonomiskā erozija”, jo jaunā realitāte globālās tirdzniecības jomā kavēs izaugsmi.

“Pasaule soļo pretim norobežošanās periodam. Globalizācija faktiski ir beigusies,” teikts Pasaules Ekonomikas foruma pārskatā.

Viena no plašāk aprakstītajām valstīm pārskatā ir Lielbritānija, kas gatavojas pamest Eiropas Savienību. Pašlaik nav skaidrības, kā un kad tas notiks. 2016. gada referendumā “Brexit” atbalstītāji savā kampaņā izplatīja uzskatu, ka pēc izstāšanās no ES valstij būs ietekme globāli svarīgos jautājumos. Pašlaik gan šo viedokli sāk apšaubīt pat pārliecinātākie “Brexit” atbalstītāji.

“Enerģija, kas ieguldīta šķelšanās un nacionālistiskā politikā, vājina kolektīvo atbildību un rada pasaulei jaunus riskus. Mēs arvien tālāk nonākam situācijā, kad globālās problēmas arvien vairāk apgrūtinās dzīvi, jo nepratīsim tās kopīgi atrisināt,” teikts ziņojumā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu