Nav saņemti jauni iebildumi par Latvijas ieceri veikalos "slēpt" cigaretes

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: AFP/LETA

Veselības ministrija (VM) nav saņēmusi jaunus iebildumus par grozījumiem Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā, kas paredz cigaretes un tabakas produktus mazumtirdzniecības veikalos novietot tā, lai pircējiem tie nebūtu redzami.

Kā aģentūru LETA informēja ministrijas pārstāve Anna Strapcāne, VM sniegusi atbildi Eiropas Komisijai (EK) par saņemtajiem komentāriem no EK un Itālijas, kā arī iebildumiem no Bulgārijas par likumprojektu.

Strapcāne atgādināja, ka likumprojekta saskaņošanas jeb apturēšanas termiņš ar EK un Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm bija 11.janvāris, un līdz šim brīdim nav saņemti kādi papildu komentāri vai iebildumi.

Tas nozīmē, ka Saeimas Sociālo un darba lietu komisija varēs virzīties tālāk ar grozījumu skatīšanu, jo pirms likumprojekta virzīšanas uz Saeimas plenārsēdi tas bija jāsaskaņo ar EK un ES dalībvalstīm. Kā iepriekš Saeimas komisijas sēdē pauda VM pārstāve Santa Līviņa, sākotnēji izmaiņas bija jāsaskaņo līdz 11.oktobrim, tomēr tika saņemti iebildumi no Bulgārijas, kā arī komentāri no EK un Itālijas.

Jau ziņots, ka Bulgārija iebildusi Latvijas iecerei cigaretes un tabakas produktus mazumtirdzniecības veikalos novietot tā, lai pircējiem tie nebūtu redzami, piedāvājot tikai produktu cenu lapu, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē sacīja Līviņa.

Viņa informēja, ka Bulgārijas iebildumi saistīti ar ieceri "slēpt" tabakas produktus, jo, valsts ieskatā, ES direktīva par tabakas produktu ierobežošanu ir gana stingra, tāpēc, ja Latvija vēloties noteikt vēl stingrākas prasības, nepieciešami pētījumi par to, vai tas nemazinās patērētāju informētību un nekavēs jaunu produktu ienākšanu tirgū.

VM pārstāve gan norādīja, ka iecere nav domāta, lai ietekmētu jau esošu smēķētāju viedokli, bet gan, lai no šī kaitīgā ieraduma pasargātu jauniešus. Specializētajos tabakas veikalos smēķētāji varēs turpināt iegādāties preces un izdarīt izvēli.

Pēc Līviņas paustā, tā kā saņemti iebildumi no Bulgārijas, kā arī komentāri no EK un Itālijas, līdz 11.janvārim likumprojektu nevar virzīt tālāk izskatīšanai Saeimā. VM patlaban plāno atspēkot iebildumus, un, ja līdz 11.janvārim netiks saņemti jauni, likumprojektu varēs virzīt tālāk.

Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas izpilddirektore ir Ieva Ligere informēja, ka par šo ieceri būtu vēl jādomā, jo tā pavērs iespējas lielajiem tirdzniecības centriem un veikaliem, piemēram, "Rimi" un "Maxima", kuriem būs vieglāk izveidot specializētas telpas, kurās brīvi varēs iekļūt ikviens. Šādā gadījumā likumprojekts un iecere nesasniegs savu mērķi, piebilda Ligere.

Komisija toreiz lēma, ka priekšlikumus otrajam lasījumam varēs iesniegt līdz 1.februārim. Par likumprojektu atbildīgais referents būs deputāts Vitālijs Orlovs (S).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu