KPV LV rosina samazināt nepieciešamo parakstu skaitu referendumu rosināšanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Lita Krone/LETA

Partijas "KPV LV" deputāti rosina līdz 50 000 samazināt nepieciešamo parakstu skaitu referendumu rosināšanai par likumprojektiem, Satversmes grozījumiem vai par Saeimas atsaukšanu.

Likumprojekta anotācijā norādīts, ka bez izmaiņām likumā vēl būs nepieciešams veikt grozījumus Satversmē.

Pašlaik likumā noteikts, ka par šādu referendumu rosināšanu nepieciešams savākt vienu desmito daļu vēlētāju parakstu, kas pašlaik ir nepilni 155 000 pilsoņu. Līdz ar to piedāvātais risinājums nozīmētu trīs reizes samazināt nepieciešamo parakstu skaitu tautas nobalsošanas iniciēšanai.

Grozījumi paredz 50 000 parakstu prasību attiecināt arī uz gadījumiem, ka Valsts prezidents ir apturējis likuma publicēšanu uz diviem mēnešiem. Ja pēc tam divu mēnešu laikā ir saņemts ne mazāk kā 50 000 vēlētāju pieprasījums, apturētais likums tiek nodots tautas nobalsošanai. Arī uz šo gadījumu pašlaik attiecas prasība par vienas desmitās daļas parakstītāju skaitu.

"KPV LV" parlamentārieši cita starpā skaidro, ka pašlaik likums nosaka nesamērīgu slieksni tautas nobalsošanas ierosināšanai.

Izmaiņas rosinājuši partijas frakcijas deputāti Aldis Gobzems, Karina Sprūde, Iveta Benhena-Bēkena, Jānis Vitenbergs, Didzis Šmits, Ēriks Pucens, Linda Liepiņa, Ralfs Nemiro un Kaspars Ģirģens.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu