Zemestrīces anatomija: Ceturtdaļgadsimts kopš "visdārgākās" dabas katastrofas ASV vēsturē

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Tieši pirms 25 gadiem - 1994.gada 17.janvārī - pēkšņa un spēcīga dabas parādība neilgi pirms saullēkta izrāva no gultām daļu Losandželosas iedzīvotāju – Losandželosas Sanfernando ielejas apkaimi satricināja zemestrīce, kas prasīja desmitiem cilvēku dzīvību un nodarīja 25 miljardu ASV dolāru zaudējumus, vēsta aģentūra AP.

Zemestrīce

Zemestrīce notika 1994.gada 17.janvārī plkst.4.31 pēc vietējā laika. 6,7 magnitūdu zemestrīce ilga vien aptuveni 10 sekundes, paspējot šajā laikā nodarīt milzīgus postījumus – sagraujot ēkas un infrastruktūru, izraisot plūdus un ugunsgrēkus.

Foto: AP/Scanpix

Zemestrīces epicentrs atradās zem Sanfernando ielejas ziemeļu daļas, pazemes grūdieniem visvairāk skarot teritoriju aptuveni 50 kilometru rādiusā. Zemestrīces rezultātā zeme drebēja gan vertikālā, gan horizontālā virzienā, liecina organizācijas “Earthquake Country Alliance” dati.

“Earthquake Country Alliance” ir publiski privātā partnerība, kuras mērķis ir veicināt lielāku sabiedrības informētību un gatavību zemestrīcēm.

Zemestrīce bija tik spēcīga, ka to varēja just pat Lasvegasā, kas atrodas vairāk nekā 300 kilometru attālumā no Losandželosas.

Bojā gājušie un ievainotie

Saskaņā ar Kalifornijas štata oficiālajiem datiem zemestrīcē bojā gāja 57 cilvēki.

Tomēr aptuveni gadu pēc zemestrīces veiktā pētījumā norādīts, ka zemestrīces kopējais upuru skaits bija 72, jo pie upuriem jāpieskaita arī cilvēki, kas satricinājuma rezultātā piedzīvoja sirdslēkmes.

Ievainojumus zemestrīcē guva aptuveni 9000 cilvēku.

Lielākais bojā gājušo skaits fiksēts 163 dzīvokļu kompleksā “Northridge Meadows”, kur, sagrūstot ēkai, dzīvību zaudēja 16 cilvēki.

Foto: AP/Scanpix

Postījumi

Ņemot vērā zemestrīces plašos postījumus ēkām, autoceļiem un infrastruktūrai, tā uzskatāma par vislielākos zaudējumus radījušo dabas katastrofu ASV vēsturē.

Saskaņā ar “Earthquake Country Alliance” datiem, zemestrīcē tika bojāti vai izpostīti 82 000 dzīvojamo un komerciālo ēku.

Foto: AP/Scanpix

Sagāzās deviņu daudzstāvu autostāvvietu konstrukcijas, bažās par ēku drošību tika evakuētas deviņas slimnīcas.

Tāpat sabruka septiņi nozīmīgi satiksmes pārvadi, bet daudziem citiem tika nodarīti nopietni bojājumi.

Foto: AP/Scanpix

Kalifornijas Transporta departaments pēc zemestrīces iztērēja miljoniem dolāru sabrukušās satiksmes infrastruktūras atjaunošanai, kā arī veica nopietnus ieguldījumus par riskantiem atzītu tiltu un viaduktu nostiprināšanā.

Savukārt slimnīcām nodarītie postījumi lika Kalifornijas štatam izdot oficiālu rīkojumu, kas pieprasa nostiprināt slimnīcu ēkas, lai palielinātu drošību zemestrīču gadījumā.

Pēc zemestrīces

Kopš Sanfernando ielejas zemestrīces ASV ir bijis vērojams lēns, bet tomēr progress dažādos jautājumos – gan būvju nostiprināšanā, gan centienos palielināt vispārējo sabiedrības gatavību reaģēt uz seismiskiem draudiem.

2008.gadā Dievidkalifornijā notika pirmās mācības, lai informētu cilvēkus par to, ko darīt zemestrīces gadījumā.

Tagad šādas mācības notiek katru gadu un ne tikai Kalifornijā, bet arī citviet ASV un pasaulē.

2015.gadā Losandželosas pašvaldība izdeva rīkojumu, kas liek uzlabot ēkas, kuras ir visievainojamākās zemestrīču gadījumā.

Šīs programmas gaitā tika nostiprināti aptuveni 15 000 ēku.

Foto: AP/Scanpix

Pagājušajā gadā ASV valdība paziņoja, ka pēc vairāku gadu izstrādes un izmēģināšanas publiskai lietošanai ir gatava agrīnās brīdināšanas sistēma ASV Rietumkrastam. Šī sistēma paredzēta uzņēmumu, sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju, transporta un skolu informēšanai zemestrīces gadījumā.

Šī sistēma konstatē zemestrīces sākumu un spēj par to informēt vairākas sekundes vai pat vairākas minūtes pirms pazemes grūdieniem, atkarībā no zemestrīces epicentra.

Savukārt šā gada sākumā Losandželosas pašvaldība prezentēja viedtālruņu aplikāciju, kas Losandželosas un tās apkaimes iedzīvotājus brīdinās, ja zemestrīces spēks būs vismaz piecas magnitūdas.

Šobrīd ASV tiek izstrādātas arī vairākas citas mobilās aplikācijas iedzīvotāju brīdināšanai zemestrīču gadījumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu