Uz Mēness izdīgušie mazie asniņi diemžēl ir miruši

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Kokvilnas asni uz zondes "Chang'e-4"
Kokvilnas asni uz zondes "Chang'e-4" Foto: SIPA/Scanpix

Tie bija kokvilnas asni, kas izdīga uz Mēness speciālā konteinerā, ko tur janvāra sākumā nogādāja Ķīnas zonde “Chang’e-4”. Diemžēl skarbie apstākļi uz Mēness tos nogalināja.

Kā vēsta Honkongas ziņu izdevums “GB Times”, preses konferences laikā projekta vadītāji paskaidroja, kā asni gāja bojā.

Kad reģionā, kur atrodas zonde, uznāca nakts, 2,6 kilogramus smagajā mini biosfērā temperatūra samazinājās līdz mīnus 52 grādiem pēc Celsija un potenciāli varēja samazināties līdz pat mīnus 180 grādiem. Ņemot vērā, ka zondei nebija iestrādāts nekāds apsildes mehānisms, asni, protams, nosala.

Daži augi spēj labāk tikt galā ar aukstumu nekā citi. Kad dienas saīsinās un gaisa temperatūra krīt, augi savās šūnās izstrādā cukurus un citas vielas, lai samazinātu ūdens sasalšanas temperatūru. Šis process ir ļoti svarīgs, jo neļauj starpšūnu ūdenim pārvērsties ledus kristālos, kas var saplēst augu no iekšienes. Daži augi arī stiprina savu šūnu membrānas vai pavisam ekstrēmos apstākļos burtiski izpumpē no šūnām ūdeni.

Tiesa, lai norisinātos visi šie izdzīvošanas mehānismi, vairākas dienas augam ir jājūt ziemas tuvošanās signāli. Tieši tāpēc pēkšņas salnas var nogalināt pat aukstumizturīgākos augus. Kokvilna, kā zināms, aug Zemes siltajos reģionos un nav labi adaptējusies aukstumam. Tāpēc ārkārtīgi lielais aukstums kokvilnas vārgajiem asniem bija nāvējošs.

Protams, uz Zemes nav neviena auga, kas varētu izdzīvot tik zemās temperatūrās, kādas mēdz būt uz Mēness, tāpēc kokvilnas asni, visticamāk, nomira ļoti ātri un bez mocībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu