Kā upē radās citplanētiešu veidojumam līdzīgais ledus disks?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
 Milzīgs ledus disks Presumpskotas upē
Milzīgs ledus disks Presumpskotas upē Foto: Reuters/ScanPix

Ledus diska parādīšanos Presumpskotas upē ASV daudzi cilvēki nekavējoties saistīja ar Mēnesi, citplanētiešiem un karuseli, tomēr arī šo visai dīvaino parādību var izskaidrot zinātniski.

Kā vēsta izdevums “Live Science”, ledus diska diametrs ir aptuveni 100 metru un tas griežas pretēji pulksteņrādītāja virzienam. Novērots, ka uz šā “karuseļa” vizinājušās arī pīles.

Ar dronu uzņemtajā video redzams, kā apbrīnojamais ledus veidojums lēnām rotē upes līkumā, un to pavada nelieli ūdens virpuļi.

“Lai arī par šādiem fenomeniem ir dzirdēti, tomēr šis ir visai neparasts. No augšas  redzams, kā tas ir veidojies. Tajā vietā upes straume veido virpuli, kas burtiski iesprostoja ledu. Rotācijas dēļ šis ledus gabals kļuva par gigantisku disku,” komentēja ledus un sniega eksperts Teds Skemboss.

Kāpēc milzīgā ledus pankūka kļuva tik perfekti apaļa, skaidrojams ar ledus masu diska vidū.

“Ja tie būtu tikai atlūzuši ledus gabali, tie ieņemtu ūdens virpuļa formu, kas vairāk līdzinātos ovālam. Tomēr aukstumā ledus gabali, kurus citu pēc cita atnesa straume, lēnām sasala kopā, veidojot perfektu disku,” piebilda Skemboss.

Līdzīgs, bet ne tik liels disks tika novērots 2013. gadā Ziemeļdakotā. Arī toreiz disks bija veidojies ūdens virpulī.

“Personīgi es nekad nebiju redzējis tādu ledus disku, tomēr pareizos apstākļos nav nekāds brīnums, ka tādi veidojumi rodas. Tagad jālūko, vai disks nedēļas laikā izaugs vēl lielāks,” sarunu nobeidza Skemboss.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu