Okeānu ūdens temperatūra ir augstāka nekā jebkad

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Okeāns
Okeāns Foto: pixabay.com

Jaunā pētījumā publicēta informācija, ka okeānu ūdens temperatūra ir augstāka nekā jebkad, un tas nav normāli. Kopš 1950. gadiem, kad tika sākti temperatūras mērījumi, 2018. gadā ūdens temperatūra ir sasniegusi savu augstāko punktu.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Advances in Atmospheric Sciences”, rakstīts, ka siltuma pieaugums no 2017. līdz 2018. gadam ir neiedomājami straujš. Okeānu temperatūra tika mērīta 2000 metru dziļumā, izmantojot dažādas mērierīces.

2015. gads bija trešais siltākais gads okeānu ūdens temperatūras kontekstā. Tam sekoja 2016. un visbeidzot – 2014. gads.

Nav nekāds pārsteigums, ka pie visa vainīgi esam mēs paši.

Svārstības okeānu ūdens temperatūrā ir labs veids, kā novērot efektu, ko cilvēce sniedz planētai, proti, lielākā daļa siltuma siltumnīcas efekta dēļ neizkļūst no atmosfēras un rezultātā to absorbē okeāni.

Okeānu ūdens temperatūras pieaugumam ir ilgstošs efekts. Ūdens temperatūrai paaugstinoties, paaugstinās arī gaisa mitrums, kas var novest pie paaugstinātas vētru un lietavu intensitātes. Tas var novest arī pie ledāju straujākas kušanas un ūdens līmeņa pieaugumu jūrās. Rezultātā biežāk norisinās postoši plūdi.

Augstākas temperatūras dēļ ūdeņos samazinās skābekļa līmenis, kā rezultātā veidojas tā saucamās “nāves zonas”. Savukārt, ja okeāna virsmas temperatūra paaugstināsies vēl par 2 grādiem pēc Celsija, 99% pasaules koraļļu rifu izbalēs un kļūs daudz uzņēmīgāki pret dažādām slimībām.

Jaunais pētījums kalpo kā kārtējais brīdinājums gan valdībām, gan sabiedrībai, ka ir jārīkojas, jo mēs pašlaik piedzīvojam nopietnu globālo sasilšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu