FM: Metodoloģija naudas atmazgāšanas novēršanas kontrolei "ABLV Bank" lietā jāsaskaņo ar ASV

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"ABLV bank" logo.
"ABLV bank" logo. Foto: Reuters / Scanpix

Metodoloģija naudas atmazgāšanas novēršanas kontrolei "ABLV Bank" kreditoru prasību izmaksās jāsaskaņo ar ASV, ceturtdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāres vietniece finanšu politikas jautājumos Līga Kļaviņa.

Patlaban minētā metodoloģija ir saskaņošanas procesā. Tostarp Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta (Kontroles dienests) vadītāja Ilze Znotiņa stāstīja, ka viņas vadītā iestāde metodoloģiju no Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) saņēmusi 2.janvārī un vienošanās ar premjeru Māri Kučinski (ZZS) paredz, ka Kontroles dienests savu vērtējumu par to sniegs 20.janvārī. Znotiņa uzsvēra, ka Kontroles dienests nav tā iestāde, kura varētu apturēt metodoloģijas pieņemšanu.

Savukārt Kļaviņa norādīja, ka minētā metodoloģija būtu jāsaskaņo ar starptautiskajiem partneriem, precīzāk, ASV. "Ne finanšu sistēmu, ne banku darbību nevaram skatīt atrauti no starptautiskās finanšu sistēmas, tāpēc ir jāņem vērā, ka ASV vai kādai citai valstij ir tiesības aizstāvēt savu finanšu sistēmu. FM ieskatā, ir svarīgi, ka ASV tiek informēta par mehānismu un metodoloģiju, kādā veidā "ABLV Bank" tiks likvidēta," pauda FM pārstāve.

Tāpat Kļaviņa piebilda, ka metodoloģijas izstrādes procesā būtu jāņem vērā ASV komentāri un norādījumi. Vaicāta, vai ASV puse ir informēta par FKTK piedāvāto metodoloģiju, Kļaviņa atzina, ka gan FKTK, gan Kontroles dienests sazinās ar starptautiskajiem partneriem.

Savukārt FKTK vadītājs Pēters Putniņš norādīja uz iepriekš neprecīzi noformulētu Ministru kabineta rīkojumu, kurā banku uzraugam uzdots metodoloģiju saskaņot ar starptautiskajiem sabiedrotajiem, nenorādot konkrēti - ar kuriem starptautiskajiem partneriem un iestādēm. "FKTK šo rīkojumu nevar izpildīt, jo, piemēram, ASV šajā procesā ir iesaistītas vairākas institūcijas. Ministru kabineta rīkojumam nepieciešams skaidrojums, tas ir precīzāk jānoformulē," uzsvēra Putniņš, piebilstot, ka FKTK bez saskaņojumiem metodoloģiju neapstiprinās.

Jau ziņots, ka starptautiskajai auditorfirmai "Ernst&Youn" (EY) bija jāizstrādā metodoloģija noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas un sankciju atbilstības kontrolei, lai novērstu iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un sankciju prasību pārkāpšanu "ABLV Bank" kreditoru prasījumu izmaksu procesā.

Atbilstoši EY izstrādātajai un Finanšu kapitāla tirgus komisijas (FKTK) saskaņotajai metodoloģijai, ņemot vērā Kontroles dienesta priekšlikumus, tiks veikta kreditoru un bankas potenciālo aktīvu pircēju, maksājumu un darījumu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas un sankciju atbilstības pārbaudes.

"ABLV Bank" likvidators Arvīds Kostomārovs iepriekš aģentūrai LETA pauda, ka visu "ABLV Bank" kreditoru un ar tiem saistīto klientu pārbaudes notiks neatkarīgi un vairākās kārtās, ko īstenos starptautiskās auditorfirmas EY eksperti no vairākām pasaules valstīm, tostarp ASV. "Pārbaudes vadīs eksperti, kuri specializējušies līdzīgu uzdevumu veikšanā. Tas garantēs vēl lielāku caurspīdīgumu un kreditoru vērtējumu objektivitāti," teica Kostomārovs.

Pēc viņa paustā, metodoloģija, kuras pirmā versija regulatoram tika iesniegta pagājušā gada augustā, jau sākotnēji paredzēja 100% apmērā izvērtēt visus kreditorus, kuri likvidatoriem ir iesnieguši prasības pret banku, bet metodoloģijas apspriešanā palielināta saistīto un potenciāli saistīto bijušo klientu grupa, kas arī tiks pakļauta pārbaudēm. Tajās tiks detalizēti analizēti dati par to, kas ir patiesā labuma guvēji, tiks veiktas pārbaudes pret sankciju sarakstiem, lai nepieļautu naudas izmaksas kreditoriem, kuriem atklātos saistība ar dažādos sankciju sarakstos iekļautiem uzņēmumiem vai privātpersonām. Tāpat notiks transakciju monitorings, analizējot vēsturiskas transakcijas kopš 2013.gada. Kopumā paredzēts pārbaudīt aptuveni 3700 kreditoru un vairāk nekā 9000 ar tiem saistīto klientu.

Kostomārovs minēja, ka metodoloģija sagatavota, lai pārbaudei būtu pakļauta pilnīgi visa nauda, kas šobrīd atrodas bankā.

Eiropas Centrālā banka no 2018.gada 12.jūlija ir anulējusi "ABLV Bank" izsniegto licenci.

Maksimālai klientu un kreditoru interešu aizstāvībai un, ņemot vērā Eiropas Centrālās bankas lēmumu par likvidācijas procesa sākšanu, "ABLV Bank" akcionāri ārkārtas sapulcē 2018.gada 26.februārī nolēma sākt bankas pašlikvidāciju, savukārt FKTK padome 2018.gada 12.jūnijā atļāva "ABLV Bank" sākt pieteikto pašlikvidācijas procesu.

"ABLV Bank" problēmas radās pēc ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīklu (FinCEN) 2018.gada februāra vidū paziņotā, ka tā plāno noteikt sankcijas "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. FinCEN publiskotajā ziņojumā arī teikts, ka "ABLV Bank" vadība līdz 2017.gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu