Itālijas mazpilsēta pievilina jaunus iedzīvotājus, pārdodot mājas par €1 (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: pixabay.com

Itālijas mazpilsēta Sambuka, kas atrodas Sicīlijā, cenšas pievilināt jaunus iedzīvotājus, pārdot mājas par vienu eiro. Šādā veidā Sambukas pašvaldība, mēģina risināt iedzīvotāju skaita samazināšanās un sabiedrības novecošanās problēmu, kas pēdējos gados skārusi Itālijas lauku reģionus, jauniešiem izvēloties pārcelties uz dzīvi lielajās pilsētās, vēsta ASV medijs CNN.

Sambuka nav pirmā Itālijas mazpilsēta, kura ar šādiem vilinošiem piedāvājumiem cenšas piesaistīt jaunus iedzīvotājus, tomēr, kā norāda pilsētiņas amatpersonas, Sambuka ir likvidējusi jebkādu birokrātiju, un tas nozīmē, ka ikviens interesents mājokļa pirkšanas darījumu var noslēgt gandrīz uzreiz.

“Pretēji citām pilsētām, kas šādi ir rīkojušās ar mērķi sevi popularizēt, šīs pilsētas [Sambukas] pašvaldībai pieder visas ēkas, kas tiek pārdotas par vienu eiro,” uzsver Sambukas mēra vietnieks Džuzepe Kačopo.

“Mēs neesam starpnieki vecajiem un jaunajiem īpašniekiem. Jūs vēlaties māju, jūs to saņemat uzreiz,” viņš piebilst.

Topošajiem pilsētiņas iedzīvotājiem tiek piedāvātas mājas ar 40 līdz 150 kvadrātmetru dzīvojamo platību.

Protams, viss nav tik vienkārši - Sambuka no māju pircējiem vēlēsies saņemt ne tikai vienu eiro.

Jaunajiem māju īpašniekiem būs jāapņemas to remontā nākamo trīs gadu laikā ieguldīt vismaz 15 000 eiro.

Tāpat ikvienam jaunajam mājas īpašniekam būs jāiemaksā drošības depozīts 5000 eiro apmērā, kas tiks atdots pēc mājas remonta pabeigšanas.

Kačopo sola, ka jaunie Sambukas iedzīvotāji par savām jaunajām mājām nebūs vīlušies – pilsēta atrodas dabas rezervāta teritorijā, tai blakus ir kalni un pludmale, tā ir klusa un mierīga, un pilna ar vēsturi.

Sambuku dibināja senie grieķi, bet vēlāk to iekaroja saracēņi, kuri pilsētu pārvērta par plaukstošu tirdzniecības centru.

Pašvaldības pārstāvis norāda, ka pilsētas piedāvājums jau raisījis pirmo jauno iedzīvotāju interesi.

Mājas Sambukā galvenokārt vēlas iegādāties ārzemnieki – par šo iespēju ir interesējušies cilvēki no Šveices, Francijas un Spānijas, norāda Kačopo.

Līdz šim par vienu eiro pārdotas jau aptuveni desmit mājas.

Pārdošanā ir vēl daži desmiti namu, tomēr lielākajai daļai no tiem ir nepieciešams nopietns remonts, stāsta pašvaldības vadītājs.

Sambukas amatpersonas cer, ka jaunie pilsētas iedzīvotāji gan palīdzēs saglabāt un atjaunot arhitektūras pērles, gan arī veicinās vietējo ekonomiku.

Viena jau jaunajām Sambukas iemītniecēm ir Sūzana Heinsone no Vācijas – viņas ģimene jau sākusi iegādātās mājas atjaunošanu un iekārtošanu.

“Es jau nevaru sagaidīt nākamo vasaru, ko pavadīšu Sambukā. Šī ir ļoti jauka vieta. Cilvēki ir atvērti un draudzīgi. Mēs šeit jūtamies kā mājās,” stāsta sieviete.

2016.gadā Sambuka piedalījās Itālijas skaistākās mazpilsētas konkursā, un pašvaldība cer, ka ar jauno pilsētas iedzīvotāju līdzdalību dzīve Sambukā ies tikai uz augšu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu