"Dienas Grāmata" izdod «ķīniešu Franca Kafkas» - Mo Jeņa stāstus

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP /LETA

Apgādā "Dienas Grāmata" klajā nācis ķīniešu mūsdienu rakstnieka, Nobela prēmijas laureāta Mo Jeņa stāstu krājums "Meistar, jo tālāk, jo trakāk!", informē izdevēji.

Mo Jeņs ir viens no ietekmīgākajiem mūsdienu ķīniešu rakstniekiem, 2012. gadā saņēmis Nobela prēmiju literatūrā. Rakstnieks dzimis 1955. gadā Ķīnā Šaņdunas provincē, un dzimtā puse bieži atainota viņa darbos. Mo Jeņa daiļradi raksturo reālistiski tēlojumi, kas mijas ar mistikas motīviem; viņa stāstu un romānu darbība visbiežāk norisinās 20. gadsimta vidū un otrajā pusē, kad Ķīnas sadzīve ir ārkārtīgi trūcīga, tomēr autors nebaidās aizskart sociāli sāpīgas tēmas un viņa grāmatās bieži jaušama satīra par sociālistisko reālismu. Mo Jeņs apgalvo, ka viņa daiļradi visspēcīgāk ietekmējuši Viljams Folkners, Gabriels Garsija Markess, Lu Sjuņs un ķīniešu klasiskie darbi.

Mo Jeņa stāstu krājums "Meistar, jo tālāk, jo trakāk!"
Mo Jeņa stāstu krājums "Meistar, jo tālāk, jo trakāk!" Foto: dienasgramata.lv

"Īsproza blakus romāniem ir nozīmīgs žanrs Mo Jeņa daiļradē. Šajā krājumā apkopotie stāsti ir niecīga daļa no ķīniešu valodā publicētajiem darbiem, bet tie ir bijuši autoram nozīmīgi un lielā mērā paša izdzīvoti. Mo Jeņa darbus caurvij cilvēcīgs dzīvotprieks, ironija un spilgti dialogi uz ārkārtīgi skarbu apstākļu fona. Viņa stāstu varoņi ir pieticīgi, necer uz daudz labāku nākotni, taču mēģina izdzīvot. Tomēr visvairāk šajā grāmatā lasītājs novērtēs Mo Jeņa tiešo un patieso ķīniskumu, kas ļauj gūt nepastarpinātu, autentisku iespaidu par ķīniešu dzīvi un pasaules uzskatiem bez romantizācijas, ar ko bieži vien modernā rietumu pasaule apveltī Austrumus," tā Raimonds Jaks, tulkotājs.

No ķīniešu valodas tulkojis Raimonds Jaks.

Grāmata lielākajās grāmatnīcās un www.dgramata.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu