EK izstrādājusi plānus ierobežotam brīvās tirdzniecības līgumam ar ASV

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters / Scanpix

Eiropas Komisija (EK) piektdien publiskoja savus plānus attiecībā sarunām par ierobežotu brīvās tirdzniecības līgumu ar ASV, tādējādi cenšoties novērst tirdzniecības karu ar Savienotajām Valstīm

Centieni panākt vienošanos par brīvās tirdzniecības līgumu saistīti ar pērn panākto transatlantisko pamieru pēc tam, kad ASV noteica tarifus tērauda un alumīnija importam no ES, raisot satraukumu pasaulē.

Tāpat šie centieni ir daļa no pūliņiem novērst to, ka ASV prezidents Donalds Tramps piemēro tarifus Eiropā ražotu automašīnu importam, un šis iespējamais scenārijs jo sevišķi satraucis eksporta lielvalsti Vāciju.

"Tas nav tradicionāls brīvās tirdzniecības līgums, tas ir ierobežots, taču svarīgs piedāvājums, kas attiecas tikai uz tarifiem rūpniecības precēm," norāda ES konkurences komisāre Margrēte Vestagere.

Šis process gan aizsācies visai nemierīgi, jo ASV pagājušajā nedēļā savos plānos iekļāva lauksaimniecības produktus, pret ko pilnībā iebilst ES.

Amerikas Savienoto Valstu iesniegtajā 17 lappušu mandātā ir arī citas prasības un tarifi, kas ES ir nepieņemami, tostarp prasība ES pārtraukt manipulēt ar valūtas maiņas kursiem.

Tikmēr EK izstrādātos plānus nepieciešams apstiprināt ES dalībvalstīm, pirms būs iespējams sākt sarunas ar Vašingtonu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu