Kur baudīt svaigu gaisu jeb pasaulē tīrākās pilsētas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Nav noslēpums, ka pilsētas nav tās labākās vietas, kur tverties pēc svaiga gaisa un klusuma, tomēr ne uz visām pilsētām ir attiecināms šāds uzskats. Arvien vairāk pasaules lielāko pilsētu pašvaldības rūpējas, lai pilsētās būtu pēc iespējas mazāk piesārņojuma un ielas būtu tīrākas. Amerikāņu arhitektūras žurnāls “Architectural Digest” ir nosaucis piecas tīrākās pilsētas, kuras ir vērts iekļaut ceļojumu galamērķu sarakstā.

Reikjavika, Islande

Šī pilsēta ir īpaši slavena ar tās ūdens atrakcijām jeb geizeriem, kas atrodas pilsētas tuvumā, bet arī ar kristāldzidrajām upēm, avotiem un ezeriem, kuru ūdeni ceļotāji dažviet var izmantot kā dzeramo ūdeni. Tāpat Islande praktizē ģeotermālās elektroenerģijas ražošanu, kas nozīmē, ka praktiski visa islandiešu māju un sabiedrisko vietu elektrība ir iegūta dabai saudzīgā veidā.

Foto: Unsplash

Singapūra

Tehnoloģiski attīstītā Āzijas pērle Singapūra ir viena no pasaulē dārgākajām un arī tīrākajām pilsētām. Salas pārvalde allaž ir lepojusies ar tās ielu attīrīšanas kampaņām.  Singapūrā par piemēslošanu draud sods, bet ielu uzturēšanai un kārtībai pašvaldība un citas iestādes kopā iztērē līdz pat 87 miljoniem dolāru, kas nozīmē, ka uz Singapūras ielām neatradīsi pat nevienu nomestu košļeni. Šī pilsēta patiesi radīs kultūršoku tieši  tīrības ziņā.

Foto: Unsplash

Kalgari, Kanāda

Šīs pilsētas iedzīvotāji un pašvaldība dara visu iespējamo, lai pilsētā radītu pēc iespējas tīrāku un veselīgāku vidi. Sākot ar iedzīvotāju izglītošanu par zaļo dzīvesveidu un ielu attīrīšanu no atkritumiem, Kalgari pavisam noteikti ir viena no tīrākajām pilsētām pasaulē. Vadoties pēc izdevuma “The Guardian”, Kalgari pašvaldība plāno līdz 2020. gadam samazināt atkritumu daudzumu līdz pat 80%.

Foto: Unsplash

Kigali, Ruanda

Ruandas valdībai vairāku gadu laikā ir izdevies sniegt izcilu rezultātu tieši lielāko pilsētu satīrīšanai, taču galvaspilsēta Kigali izceļas jo īpaši. Katru sestdienu pilsētas ielas brīvprātīgi dodas tīrīt pašu iedzīvotāju izveidotas biedrības. Neatkarīgi no tā, cik piedrazotas ielas tiek nedēļas laikā, tās ātri vien paši iedzīvotāji sakopj, turklāt Ruandas valdība arī soda drazotājus. Tāpat valstī ir aizliegti plastmasas maisiņi, kas arī ir viens no šīs valsts tīrības noslēpumiem – iedzīvotāji un tūristi nemaz nevar pamest lidostu vai šķērsot robežu, ja to somās atrodas kaut viens plastmasas maisiņš.

Foto: Flickr/RDB Rwanda

Dubaija, Apvienotie Arābu Emirāti

Lai gan Dubaija ir slavena ar tās smalkajām ēkām, infrastruktūru un arī neskaitāmajiem zīmolu veikaliem, pilsētas pašvaldības plāni ir padarīt pilsētu pēc iespējas draudzīgāku videi. Šobrīd Dubaijā top 354 miljonus dolāru vērts projekts, kas saucas “Ilgtspējīgā pilsēta” - tajā drīkstēs iebraukt tikai elektromobiļi un bezpilota mašīnas, bet ēkas būs nodrošinātas ar jaudīgiem solārajiem paneļiem. Bez ekoloģiskā dzīvesveida un pilsētas tīrības šī ir elpu aizraujoša pasaules metropole, kuru noteikti ir vērts redzēt vismaz reizi mūžā.

Foto: Unsplash
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu