Lidostas "Rīga" padomes locekļi strādā arī Krievijas firmai pastarpināti piederošā iestādē (10)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Starptautiskā lidosta "Rīga".
Starptautiskā lidosta "Rīga". Foto: Ieva Čīka/LETA

Lidostas "Rīga" padomes locekļi strādā arī Krievijas aviokompānijai SIBIRJ pastarpināti piederošajā “Transporta un sakaru institūtā”, turklāt “Aeroflot” pārstāvis, ko par spiegošanu izraidīja no Latvijas, īrējis dzīvokli no lidostas Rīga padomes locekļa ģimenes, svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Ja Krišjāņa Kariņa valdību apstiprinās, būtiski mainīsies tas, kuras partijas pārraudzīs vairākas svarīgas ministrijas. Tradicionāli starp gardajiem kumosiem, kur notiek lieli iepirkumi un kam padoti uzņēmumi ar daudzu miljonu apgrozījumu, bijusi Satiksmes ministrija. Satiksmes ministra saimniecībā ietilpst arī lidosta "Rīga" - stratēģiskas nozīmes objekts, kur drošības dienesti īpaši pārbauda cilvēkus, kas tiek pieņemti darbā.

Šobrīd lidostas padome strādā nepilnā sastāvā.

Turklāt "Nekā personīga" kļuvis zināms, ka viens no padomes locekļiem bijis darījuma attiecībās ar aviokompānijas "Aeroflot" pārstāvi, kuram par spiegošanu netika pagarināta atļauja uzturēties mūsu valstī.

Pirms Latvija iestājās Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā jeb OECD, mums bija jāizpilda vairāki mājas darbi. Tajā skaitā 12 lielākajos valsts uzņēmumos jāatjauno padomes. Arī lidostā "Rīga". Iepriekš padomes tika likvidētas, jo bieži amatos nonāca  partiju ielikteņi, kuri tika pie labas algas. OECD gribēja, lai Latvija ievieš padomes, kas pilnvērtīgi uzraudzītu, kā uzņēmumi strādā.

2016. gada maijā Satiksmes ministrija konkursā atrada trīs lidostas padomes locekļus. Par priekšsēdētāju kļuva savulaik Aināram Šleseram pietuvinātais Juris Kanels. Gadu padomē pabija arī Raitis Nešpors, kurš vēlāk aizgāja uz “Latvijas autoceļu uzturētāju”. Viņa vietā ministrija iecēla kādreizējo Bertolda Flika uzticamības personu aviokompānijā "AirBaltic" Lailu Odiņu. Trešais - Tālis Linkaits oktobrī no JKP tika ievēlēts par Saeimas deputātu un amatu lidostā atstāja.

Padomes locekļu darbs lidostā ir labi atalgots. Priekšsēdētājs mēnesī saņem 2454 eiro, padomes locekļi – 2209 eiro.

Tomēr šobrīd divi vienīgie lidostas padomes locekļi Juris Kanels un Laila Odiņa nolēmuši piestrādāt arī citur. Īsi pirms Ziemassvētkiem viņi iecelti Transporta sakaru institūta valdē.

Kopš pagājušā gada marta institūta īpašnieks ir kāda Nīderlandes kompānija “S7 FINANCE B.V.”. Aiz šīs Amsterdamā reģistrētās firmas nosaukuma slēpjas viena no lielākajām Krievijas aviokompānijām SIBIRJ. Jeb, kā tā pazīstama ārpus Krievijas, - S7. Agrāk tā nodrošināja tikai Krievijas iekšējos lidojumus. Šobrīd aizvien aktīvāk izplešas starptautiski, taču uz Latviju pagaidām nelido.

Valsts uzņēmumu padomes locekļiem nav aizliegts strādāt citur. Par to tikai jāinformē atbildīgā ministrija. Tā pārbauda, vai darbu apvienotājiem neveidojas interešu konflikts.

Interesanti, ka pirms diviem gadiem Transporta un sakaru institūta īpašnieks aviokompānija S7 iegādājās kādu uzņēmuma Boeing un Krievijas kosmiskās tehnikas ražotāja “RKK Energija” bankrotējušu biznesu - ūdenī peldošu kosmisko raķešu palaišanas platformu.

Aviokompānijas ideja ir pēc dažiem gadiem no tās kosmosā izšaut gandrīz simt dažādus satelītus.

Kā izteikušies avionozares eksperti - tik grandiozu un dārgu projektu privātais bizness nevarēs pacelt. Tas nozīmē, tam varētu būt apsolīts tiešs un ļoti būtisks Krievijas valdības un prezidenta atbalsts. Arī finansiāls.

Satiksmes ministrs Uldis Augulis uz jautājumu, vai strādāšana tādā uzņēmuma valdē, kas pieder konkrētai Krievijas aviokompānijai, ir savienojama ar darbu Rīgas lidostas padomē, atbild:

"Tas ir jāvērtē droši vien ne no interešu konflikta viedokļa, bet no drošības viedokļa. Tas ir droši vien Drošības policijas un SAB vērtējums attiecībā uz pielaidēm. Ja ir kaut kāds konflikts vai aizdomas, tad SAB vai Drošības policijai droši vien ir jāvēršas pie konkrētās personas par to, vai nu viņam ir pielaide, vai arī nav. Līdz šim padomes un valžu locekļiem visiem ir pielaides.

Tomēr Satiksmes ministrs kļūdās. Lidostas padomes priekšsēdētājam pielaide ir, savukārt Laila Odiņa to kārtot esot sākusi tikai aptuveni piecus mēnešus pēc apstiprināšanas amatā. Un Valsts drošības dienests pārbaudi joprojām turpina.

Valsts drošības dienests  pielaižu piešķiršanu plašāk nekomentē. Vien apstiprina, ka padomes priekšsēdētājam tāda jau iedota iepriekš. Bet par Lailu Odiņu pārbaude turpinās. Odiņa iepriekš vairākus gadus strādājusi ārpus Latvijas. Gan Baku bāzētajā “Azerbaijan Airlines”, gan divus gadus vienam no Krievijas lielākajiem gāzes un naftas gigantiem “Surgutneftegaz” piederošajā aviokompānijā "UTair Aviation". Bet pirms 10 gadiem Lailas Odiņas karjera ilgu laiku bija saistīta ar "AirBaltic". Viņas kolēģim arī sanācis saskarties ar kādu Krievijas aviobiznesa pārstāvi. Tomēr plašāk par šo gadījumu lidostas padomes loceklis runāt nevēlas.

Lidostas “Rīga” padomes priekšsēdētājs, a/s Transporta un sakaru institūta valdes loceklis Juris Kanels, vaicāts, vai pazīst tādu cilvēku kā Sergejs Sokoļņikovs, sāk minstināties

"Pagaidiet, pagaidiet… Ā, jā, zinu.  Bet tam nav sakara ar manu darbu. Tas ir privāts jautājums.  Ir taču kaut kāda privātās dzīves neaizskaramība un datu aizsardzība."

Kanels atzīst - viņš zina to, ka šis cilvēks ir bijis lidsabiedrības Aeroflot pārstāvis Latvijā un pavisam nesen viņš ir izraidīts no Latvijas par spiegošanu. Taču apgalvo, ka nav izīrējis dzīvokli, bet gan  darbojies tikai kā dzīvokļa īpašnieces pārstāvis.

Esošais Satiksmes ministrs Uldis Augulis nespēja pamatot, kāpēc līdz šim trešais lidostas padomes loceklis nav meklēts. "Nekā personīga" zināms, ka jaunā locekļa atlases komisija uz pirmo sēdi sanāks pirmdien. Pēc tam tiks sludināts konkurss.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu