Lietuvas taras depozīta sistēmā pērn nodoti vairāk nekā 580 miljoni pudeļu un skārdeņu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

 Lietuvas taras depozīta sistēmā aizvadītā gada laikā atgriezušies 581,6 miljoni pudeļu un skārdeņu jeb par 8% vairāk nekā gadu iepriekš, paziņojis nodibinājums "Užstato sistemos administratorius" (USAD).

Šādu pieaugumu veicinājusi gan iedzīvotāju ienākumu palielināšanās, gan garā un siltā vasara.

Atpakaļ nodots 342,1 miljons vienreiz lietojamo PET iepakojumu, 211,3 miljoni skārdeņu un 28,2 miljoni stikla pudeļu. Gada laikā auguši visu grupu rādītāji.

"Gads bija intensīvs. Cilvēki dzērienus pirka krietni vairāk un krietni vairāk arī atdeva atpakaļ iepakojumus," norādījis USAD vadītājs Gintars Varns. "Taču galvenais, ka atgriezušies 92% visu tirgū izlaisto iepakojumu - šis rādītājs joprojām saglabājies tikpat augsts kā iepriekš."

Rēķinot uz vienu iedzīvotāju, 2018.gadā nodoti atpakaļ vidēji 207 dzērienu iepakojumi. 2017.gadā šis rādītājs bija 189.

Aplēsts, ka taras automātos un parastajos pieņemšanas punktos ik sekundi nodotas 32 taras vienības, rēķinot pieņemšanas punktu standarta darba laikus - no plkst.8 līdz 22.

Taras depozīta sistēma Lietuvā darbojas kopš 2016.gada februāra un, kā lēsis Varns, pašlaik to izmanto aptuveni 88% Lietuvas iedzīvotāju.

Pēc viņa teiktā, labie rezultāti ļauj droši apgalvot, ka Lietuvā šī sistēma ir viena no efektīvākajām un var pielīdzināties Skandināvijas valstu sistēmām, kuras darbojas jau ilgāku laiku. Tiesa gan, dažādos Lietuvas reģionos skaitļi krasi atšķiras - izteiktāks pieaugums vērojams kūrortos, bet nomaļās pašvaldībās tas ir krietni vien pieticīgāks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu