Pētījums: Cilvēki uzticas uzņēmumiem, nevis valdībām

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Cilvēki visā pasaulē vairāk uzticas uzņēmumiem, nevis valstu valdībām, secināts Pasaules Ekonomikas foruma veiktajā pētījumā, kurā pētīts pasaules iedzīvotāju pesimisma līmenis.

Kā vēsta “Reuters”, ikgadējais Edelmana uzticības barometrs liecina, ka tikai katrs piektais cilvēks tic, ka ekonomiskā, politiskā un sociālā sistēma strādā iedzīvotāju labā. Tikmēr vairāk nekā 60% cilvēku uzskata, ka politiskie konflikti, tostarp tirdzniecības jomā, būtiski ietekmē kompānijas un apdraud darba vietas.

Vispesimistiskākais noskaņojums ir ekonomiski attīstītākajās valstīs. Piemēram, Japānā 84% aptaujāto netic, ka uzlabojumi ekonomiskajā un politiskajā jomā varētu notikt tuvāko piecu gadu laikā. Tai seko Francija ar 79%, Vācija ar 74%, un Lielbritānija ar 72%.

Neraugoties uz zemo uzticību politiķiem, cilvēki pauž uzticību saviem darba devējiem – 75% aptaujāto uzticas kompānijām, savukārt valdībām uzticas 48% cilvēku, bet masu medijiem – 47%.

“Uzņēmumu vadītāji parasti ir redzamas un atpazīstamas personības, kuriem cilvēki tic. Viņi ir līderi, kurus atzīst visā pasaulē,” saka socioloģisko pētījumu uzņēmuma vadītājs Ričards Edelmans.

Augstāks optimisms vērojams ASV – tur vairāk nekā 60% aptaujāto tic, ka tuvāko piecu gadu laikā ir gaidāmi dažādi uzlabojumi ekonomiskajā un politiskajā vidē.

Pētījums tika veiks, aptaujājot 33 tūkstošus cilvēku 27 valstīs visā pasaulē. Tā rezultāti prezentēti dienu pirms Pasaules Ekonomikas foruma, kas otrdien sāksies Davosā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu