10 gadus vecs bērns apdzēš degošu putekļusūcēju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixels.com

Pēc degoša putekļusūcēja veiksmīgas nodzēšanas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina vecākus bērniem aktīvāk skaidrot pareizu rīcību ugunsgrēka izcelšanās gadījumā.

Aizvadītajā nedēļā VUGD saņēma zvanu no satraukta bērna, kurš stāstīja, ka dzīvoklī bija aizdedzies putekļsūcējs, kuru viņš ir nodzēsis. Notikuma vietā ugunsdzēsēji konstatēja, ka daudzdzīvokļu mājas dzīvoklī putekļsūcējā bija gruzdējuši putekļi un atkritumi.

Desmit gadus vecais bērns, kurš dzīvoklī bija atstāts viens, ugunsgrēku apdzēsa un dūmojošo putekļsūcēju iznesa kāpņutelpā.

VUGD norāda, ka tikai bērna pareiza rīcība, atvienojot putekļsūcēju no elektrības un piezvanot uz tālruni 112, visticamāk, pasargāja viņu no saindēšanās ar dūmiem vai pat izglāba viņa dzīvību.

VUGD aicina vecākus ar saviem bērniem pārrunāt to, kā rīkoties dažādās bīstamās situācijās. Vecāki nedrīkst paļauties, ka šīs zināšanas bērniem iedos izglītības iestādes. Tajās tiek sniegta vispārēja pamatinformācija, bet katram bērnam ir svarīgi saprast, kā šīs iegūtās zināšanas lietot savā mājoklī.

Piemēram, bērnam redzamā vietā mājoklī var novietot zīmīti ar telefona numuru 112 vai arī radinieku tālruņa numuriem, uz kuriem zvanīt, ja notikusi nelaime. Satraukuma brīžos ne tikai bērni, bet arī pieaugušie var aizmirst telefona numurus, kurus ikdienas situācijās atceras bez grūtībām.

Bērnam ir jāizstāsta, pie kuriem kaimiņiem viņš var vērsties pēc palīdzības, kuri kaimiņi viņu ielaidīs savā mājoklī un piezvanīs vecākiem. Līdzās tam bērns ir jāiedrošina neslēpt savas rīcības sekas, jo bērni, baidoties no soda, nereti izvēlas noslēpt savu nodarījumu, tādējādi sevi un citus pakļaujot briesmām, jo par notikušo netiek laikus paziņots glābējiem pa tālruni 112.

Vecākiem ar bērniem ir jāpārrunā savas ģimenes drošības plāns, kas ietver vienošanos par to, kas tiks darīts, ja mājoklī izceļas ugunsgrēks, kā katrs no ģimenes locekļiem izkļūs no mājokļa telpām, kāda būs rīcība, ja nebūs iespējams izkļūt no mājokļa.

Tāpat kopā ar bērniem ir jāuzzīmē sava mājokļa plāns un ceļi, kā iespējams izkļūt no katras mājokļa telpas. Lai nostiprinātu bērna zināšanas par rīcību, ja mājoklī izceļas ugunsgrēks, glābēji aicina izspēlēt iespējamo rīcību - ar aizvērtām acīm izrāpot no mājokļa, lai pārliecinātos, ka naktī bērns varēs orientēties telpā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu