Pārsteidzoši: jaunietis Latvijā iegūst pilngadību, nesasniedzot 18 gadu vecumu (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ņikita Puķe
Ņikita Puķe Foto: Ekrānuzņēmums

Kā paredz Latvijas likumdošana, pilngadību persona iegūst, sasniedzot 18 gadu vecumu, taču, kā izrādās, pastāv izņēmumi, kad pilngadības statusu ir iespējams iegūt ātrāk. Tas izdevies arī 11. klases skolēnam Ņikitam Puķem, vēstī LNT ziņas.  

Ņikita 16 gadu vecumā ir izlolojis unikālu biznesa ideju - puisis iecerējis audzēt ar vitamīniem un dzelzi bagātinātus augus īpašos vertikālos statīvos.

“Tas ir “vertical farming”, to gribēju ieviest Latvijā, jo tas ļauj audzēt augus cauru gadu neatkarīgi no tā, kas notiks ārā,” stāsta Ņikita. 

Lai īstenotu savu sapni un diedzētu dēstus komercdaudzumos, Ņikita sapratis, ka jāveido savs uzņēmums. “Man ļoti, ļoti gribējās kaut ko savu – ideja ir mana, un tāpēc arī gribējās, lai uzņēmums ir uz mani,” viņš piebilst. 

Taču, kā paredz likumdošana, uzņēmumu drīkst dibināt tikai pilngadību sasniegusi persona. Uzzinājis, ka ir iespējams iegūt pilngadības statusu arī pirms 18 gadu vecuma, Ņikita vērsies bāriņtiesā, kas veikusi rūpīgu analīzi un pilngadības statusu piešķīrusi.

“Bāriņtiesa bija pārliecināta, ka Ņikita spēs pārstāvēt sevi gan institūcijās, gan aizstāvēt savas intereses, un viņš nevainojami uzvedās, ir labas sekmes,” piebilst Jelgavas bāriņtiesas locekle Daina Viņķele.

“Ar pilngadības piešķiršanu pirms 18 gadiem Ņikita iegūst rīcībspēju, viņš var parakstīt dokumentus, dibināt uzņēmumu, var slēgt darījumus vai iegūt finansējumu,” turpina bāriņtiesas locekle.

Pilngadības statuss gan nedod tiesības, piemēram, precēties, pirkt alkoholu vai kļūt par deputātu, jo likumā teikts, ka to var darīt, sasniedzot 18 gadu vecumu, nevis pilngadību.

Pilngadības piešķiršana pirms 18 gadu vecuma ir ļoti rets, bet – ne unikāls gadījums. Visu valsti apkopojošas statistikas gan nav, bet, piemēram, konkrētajā Jelgavas bāriņtiesā šis ir trešais gadījums kopš valsts neatkarības atjaunošanas.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu