Šmits sola vākt parakstus OIK parlamentārās izmeklēšanas komisijas veidošanai (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Deputāts Didzis Šmits (KPV LV) rosinās parlamentārās izmeklēšanas komisijas veidošanu par "prettiesiska valsts atbalsta sniegšanu" elektroenerģijas obligātās iepirkuma komponentes (OIK) sistēmā.

Satversmē noteikts, ka Saeimai jāieceļ noteiktiem gadījumiem parlamentārās izmeklēšanas komisijas, ja to pieprasa ne mazāk kā viena trešā daļa jeb vismaz 34 Saeimas deputāti.

Šmits paziņoja, ka iecerējis šādi rīkoties, jo esot jāsauc pie atbildības amatpersonas, kuras no apmēram 2009.gada pieņēma "lēmumus par prettiesisku atbalsta sniegšanu", jo tas neesot bijis saskaņots ar Eiropas Komisiju.

Vaicāts, vai izmeklēšana vērtētu OIK ieviešanu no sistēmas darbības sākuma, Šmits skaidroja, ka atbalsts, kas tika sniegts līdz 2007.gada jūlijam, tika veikts Latvijas iekšējā tirgū - tehniski tas esot bijis leģitīms, lai gan varētu būt jautājums par to, cik lielā mērā tas sniegts sabiedrības interesēs. Savukārt parlamentārā izmeklēšana pievērstos nepieciešamībai saskaņot atbalsta sniegšanu, kas izriet no Latvijas lēmuma 2007.gada jūlijā liberalizēt savu elektroenerģijas tirgu.

Šmits skaidroja, ka 2009.gadā atbalsta izsniegšanai nepieciešamos noteikumus savas darbības beigās pieņēma Ivara Godmaņa valdība, kurā ekonomikas ministrs bija Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK). "KPV LV" politiķa ieskatā, neesot gan svarīgi, kas pieņēma šo lēmumu, jo par prettiesiskā atbalsta sniegšanu esot atbildīga nākamā Valda Dombrovska (V) valdība, tās ekonomikas ministrs Artis Kampars (V) un pārējie ekonomikas ministri, kas pieņēmuši lēmumus par "prettiesiskā atbalsta sniegšanu".

Deputāts parakstīties par parlamentārās izmeklēšanas komisijas veidošanu plāno rosināt visu parlamenta frakciju parlamentāriešus.

Kā ziņots, premjera amatam nominētā Krišjāņa Kariņa (JV) Ministru kabinets plāno likvidēt OIK, liecina aģentūras LETA rīcībā esošais valdības deklarācijas projekts.

Piektdienas pēcpusdienā partijas Šmits atsauca savu kandidatūru uz ekonomikas ministra amatu. Šmits apgalvoja, ka trešdien viņam bijusi individuāla saruna ar Kariņu, kurā viņam esot pateikts, ja "es nemainīšu savus uzskatus par OIK - tieši par šo tiesisko statusu desmitgades periodā -, tad es neesmu vēlams ministrs viņa valdībā". "Tas bija pateikts ļoti skaidri," apgalvoja "KPV LV" biedrs.

Vaicāts par Šmita atstāstu sarunai, Kariņš akcentēja, ka tās saturs bijis "gluži pretējs". Premjera amata kandidāts arī norādīja, ka sarunā ar Šmitu apliecinājis, ka politiķim ekonomikas ministra amatā būtu viss premjera atbalsts, ja viņš varētu atrast labāku veidu, kā ātrāk likvidēt elektroenerģijas OIK.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu