Francija un Vācija nolūkā stiprināt ES paplašinās Elizejas līgumu (2)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SIPA/Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele un Francijas prezidents Emanuels Makrons, apritot 56. gadskārtai kopš Elizejas līguma parakstīšanas Parīzē, otrdien Āhenē parakstīs jaunu abu valstu draudzības līgumu.

Ar Āhenes līgumu abas valstis apņemas vēl aktīvāk sadarboties Eiropas Savienības (ES) jautājumos un pielikt pūles kopīgās ārpolitikas un drošības politikas attīstīšanai.

Līgumā paredzēta arī abu valstu ekonomikas integrācija.

Paziņojumā presē, kuru pirms līguma parakstīšanas izplatījis Bundestāga priekšsēdētājs Volfgangs Šeible, izteikts aicinājums īstenot ambiciozāku ES politiku.

"Mums kārtējo reizi nepieciešami konkrēti un jēgpilni integrācijas projekti, kas parāda tautai, ka Eiropa lietas paveic pilnīgi citā dimensijā un kvalitātē nekā katra valsts atsevišķi," uzsvēris Šeible, kas pārstāv kristīgos demokrātus (CDU).

Savukārt viens no CDU koalīcijas partneru sociāldemokrātu (SPD) pārstāvjiem Bundestāgā Ahims Posts norādījis, ka Merkele pārāk ilgi ļāvusi Makrona iniciatīvām izskanēt tukšumā.

1963.gada 22.janvārī toreizējais Francijas prezidents Šarls de Golls un Vācijas kanclers Konrāds Adenauers parakstīja Elizejas līgumu par izlīgumu pēc Otrā pasaules kara, paredzot abu valstu valdību regulāras savstarpējās konsultācijas.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu