EK kritizē dalībvalstis, kuras tirgojas ar pilsonībām (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters / Scanpix

Eiropas Komisija (EK) sagatavojusi ziņojumu, kurā kritizēta veids, kā Kiprā un Maltā ir iespējams iegūt pilsonību. Kā ziņo aģentūra “Reuters”, EK uzskata, ka pilsonības piešķiršana un uzturēšanās atļauju piešķiršana apmaiņā pret investīcijām ir riskanta, un tas var veicināt korupcijas un naudas atmazgāšanas riskus.

EK uzskata, ka pilsonības iegūšanas shēmas atsevišķās Eiropas Savienības (ES) valstīs var palielināt naudas atmazgāšanas, korupcijas un nodokļu nemaksāšanas riskus. Kā noskaidroja “Reuters”, ziņojumā tiek runāts par bagātiem ārvalstniekiem, kuri faktiski pērk pilsonību gan Kiprā, gan Maltā.

No 28 ES dalībvalstīm šāda tipa shēmas ir izplatītas Kiprā, Maltā un Bulgārijā. Lai iegūtu pilsonību, ārvalstu pilsonim ir nepieciešams veikt investīcijas no viena līdz diviem miljoniem eiro. EK norāda, ka nereti pilsonība tiek piešķirta bez rūpīgas personības pārbaudes. Šīs valstis ir apgājušas ES noteikumus, kas paredz, ka pilsonību drīkst piešķirt tikai tad, ja ārvalstu pilsonis konkrētajā valstī ir nodzīvojis konkrētu laika posmu.

Uzturēšanās atļaujas pārdod 20 ES dalībvalstis. Piemēram, Horvātijā, Luksemburgā un Slovākijā trešo valstu pilsoņi uzturēšanās atļaujas var iegūt apmaiņā pret investīcijām, kas ir amplitūdā no 15 tūkstošiem līdz pieciem miljoniem eiro.

EK līdz gada beigām izveidos ekspertu grupu, kam būs jāizstrādā jaunus noteikumus, lai cīnītos pret šādu shēmu riskiem. Komisija jau pagājušā gada augustā brīdināja, ka ES valstīm ir jābeidz izdot tā saucamās “zelta pases” Krievijas, Ķīnas un bijušajām Padomju savienības valstu pilsoņiem.

“Atsevišķām dalībvalstīm ir jādara vairāk, lai netiktu piešķirta pilsonība noziedzniekiem, kuri apdraud Eiropas drošību vai grib šeit atmazgāt savu kapitālu,” sacīja komisāre Vera Jurova.

Gaidāms, ka ziņojums tiks publicēts trešdien.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu