Eiropas Kosmosa aģentūra plāno veikt vērienīgus urbumus uz Mēness (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Pasaulē vērojams mēness aptumsums
Pasaulē vērojams mēness aptumsums Foto: SCANPIX

Eiropas Kosmosa aģentūra (EKA) līdz 2025. gadam cer sākt izrakumus uz Mēness, lai meklētu skābekli un ūdeni. EKA jau parakstījusi 12 mēnešu līgumu ar raķešu izstrādātāju “ArianeGroup” un sākusi gatavoties misijai.

Misijas laikā plānots no Mēness virsmas izveidot 3,6 metrus dziļu urbumu un izņemt regolīta (irdens iežu slānis) gabalu, no kura vēlāk varētu ekstrahēt ūdeni un skābekli. Regolīta slānis sedz visu Mēness virsmu līdz 3,6 metru dziļumam. Tas ir veidojies no māliem, stikla fragmentiem, minerāliem un tādiem ķīmiskajiem savienojumiem kā dzelzs oksīds, no kura iespējams ekstrahēt ūdeni un skābekli.

Daudzas kosmosa aģentūras tagad uzskata, ka izrakumu veikšana kosmosā ir pirmais solis, kas jāveic, lai nodrošinātu permanentas Mēness bāzes un kolonijas.

“Resursu iegūšana uz Mēness varētu būt atslēga uz veiksmīgu un efektīvu Mēness pētniecību un kolonizāciju,” atklāja ESA direktors Deivids Pārkers.

Tiesa, iesaistītās kompānijas un ESA skaidroja, ka misijas ietvaros nav plānots uz Mēness nogādāt cilvēku, bet gan tikai robotus.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu