Pētījums: gara auguma sievietes dzīvo ilgāk (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Gara auguma sieviete.
Gara auguma sieviete. Foto: pixabay.com

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka gara auguma sievietēm ir lielāka iespēja nodzīvot ilgu mūžu nekā īsāka auguma dāmām.

Pētnieki atklāja, ka 175 cm garām 40 gadu vecām sievietēm ir par 31% lielāka iespēja nodzīvot līdz 90 gadu vecumam nekā 160 cm garām sievietēm.

Pētījums, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Journal of Epidemiology & Community Health”, aptvēra 30 gadus ilgu laikaposmu un kārtējo reizi arī pierādīja fizisko aktivitāšu nozīmīgo lomu sievietes mūža garumā.

Tiesa, atšķirībā no vīriešiem dati liecina, ka sievietēm nav jēgas sportot vai vingrot ilgāk par vienu stundu vai mazāk par pusstundu dienā. Tām sievietēm, kuras ar fiziskām aktivitātēm nodarbojās no 30 līdz 60 minūtēm dienā, bija par 21% lielāka iespēja nodzīvot līdz 90 gadu vecumam nekā tām, kuras nodarbojās mazāk par 30 minūtēm dienā.

Savukārt vīriešiem viss ir pretēji, proti, jo vairāk tie dienā sporto, jo lielāka kļūst iespēja sasniegt 90 gadu vecumu. Katras 30 papildu minūtes, kas pavadītas fiziskās aktivitātēs, par 5% palielina iespēju nodzīvot ilgāk.

Pētījumā zinātnieki secināja, ka sievietes mūža garumā ievērojamu lomu atšķirībā no vīriešiem spēlē ķermeņa forma.

Pētījumā, kas sākās 1986. gadā, tika izanalizēti un novēroti 120 tūkstoši vīriešu un sieviešu vecuma grupā no 55 līdz 69 gadiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu